www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Merrie verplaatst uit het Oostvaardersveld

2 november 2018 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Op vrijdag 2 november is één van de oudere merries uit de kudde in het Oostvaardersveld met haar veulen verplaatst naar een merriekudde in de uiterwaard van Weurt. We verplaatsen haar omdat deze dame op leeftijd (17 jaar) begon te vermageren. In deze kleinere merriekudde kan zij met haar veulen in alle rust haar oude dag doorbrengen.

De verplaatsing van de merrie heeft plaatsgevonden onder toeziend oog van de boswachter, medewerkers van Free Nature en de dierenarts. Beide konikpaarden zijn onderzocht, behandeld en gechipt. Inmiddels zijn ze onderweg naar hun nieuwe verblijfplaats. Zodra ze daar aankomen zullen we hier op het blog een aantal foto’s delen.

Voorafgaand aan het transport zijn de dieren uitgebreid onderzocht door een dierenarts en behandeld.

Update 3 november 2018

Helaas is er slecht nieuws te melden. De merrie is gisteravond geëuthanaseerd . Ondanks dat ze slechts licht verdoofd was voor de reis naar haar nieuwe natuurgebied, is de merrie niet meer in de benen gekomen. In de loop van de dag werd ze steeds wakkerder, maar opstaan lukte niet. In de avond werd duidelijk dat ze het niet ging redden en hebben we in nauw overleg met een dierenarts besloten haar een lijdensweg te besparen.

We hadden, achteraf gezien, ook over kunnen gaan om de oude merrie in het Oostvaardersveld te euthanaseren. Toch hebben we daar niet voor gekozen. De merrie werd al weken nauwlettend in de gaten gehouden door boswachters en externe deskundigen op het vlak van kuddebeheer. We hebben het dier een kans willen geven op een rustige oude dag en om haar veulen zelfstandig af te spenen. Dat is niet gelukt. Voorafgaand aan het transport is het dier uitgebreid onderzocht door een dierenarts en behandeld. Op basis daarvan werd het dier fit genoeg bevonden voor transport en om de verhuizing aan te kunnen. Er waren geen redenen om aan te nemen dat dit zou gebeuren.

Ondanks dat ze slechts licht verdoofd was voor de reis naar haar nieuwe natuurgebied, is de merrie niet meer in de benen gekomen.

Veulen geaccepteerd door kudde

Met het veulen gaat het gelukkig goed. Het is even wennen in zo’n nieuw gebied, maar ze houdt zich goed staande. Ze is meteen na aankomst in het gebied bij de kudde terecht gekomen en heeft daar ook een flinke tijd bij rondgelopen. Later is ze op zoek geweest naar haar moeder en de kudde kwijtgeraakt, maar toen aangesloten bij een moeder en veulen die apart van de kudde grazen. Ze wordt in ieder geval geaccepteerd door de andere kuddegenoten en is oud genoeg om voor zichzelf te zorgen. En omdat deze kudde veel kleiner is dan de kudde in het Oostvaardersveld en er geen hengsten rondlopen, is gerichtere zorg mogelijk, mocht dat in de loop van de winter noodzakelijk zijn. Ze wordt komende tijd goed in de gaten gehouden.

Met het veulen gaat het goed. Ze heeft zich aangesloten bij een moeder en veulen die apart van de kudde grazen.

Update 6 november 2018

Met het veulen gaat het gelukkig goed. Ze werd wat onrustig na de dood van haar moeder, daarom is ze tijdelijk uit de kudde gehaald en overgebracht naar een andere plek. Ze staat hier samen met de merrie uit Weurt (en haar veulen) waar ze al eerder bij was aangesloten. Zodra de dieren goed aan elkaar gewend zijn en de rust weer is wedergekeerd, worden ze weer losgelaten in Weurt. Vanwege de herkenbaarheid van de plek en om de rust van het veulen te kunnen garanderen, worden er nu geen foto’s gedeeld. 

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties naar aanleiding van dit blog, stuur dan een e-mail naar de boswachters. 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog