www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Vos op vrijerspad

8 februari 2019 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Vorige week liep ik in het Oostvaardersbos en hoorde daar opeens een geluid wat ik niet zo vaak hoor, een schel gekef. Nadat ik even stil stond en goed om me heen keek waar het geluid vandaan kwam, zag ik iets bewegen. Een mooie vos liep door het bos en liet zich regelmatig horen tussen het snuffelen door.

In de maanden december en januari is de kans op een ontmoeting met een vos het grootst. In deze periode zit de vos namelijk in de ranstijd (paartijd). De rekels (mannetje) gaan dan op zoek naar een moertje (vrouwtje) en ze laten zich dan veelvuldig zien en vooral ook horen door luid te keffen. Ze zien er op dat moment ook op hun mooist uit. Ze zitten dik in hun vacht zijn prachtig rood. Het moertje is 3 weken loops (vruchtbaar) en de rekel is ook alleen in deze maanden vruchtbaar.

parende vossen oostvaardersplassen
Parende vossen.

Zeven à acht weken nadat de vossen gepaard hebben, worden de jongen geboren in een hol onder de grond. Alleen als er jongen zijn gebruiken vossen de holen, de rest van het jaar hebben ze veel wisselende rust- en schuilplekken. De vos is ook niet een echte graver. Vaak blijft een burcht beperkt tot een paar gangen die ze een beetje uitgraven. Meestal zijn dit er tussen de vier en zes.

Het moertje zoogt de jongen en de rekel zorgt er op zijn beurt voor dat het moertje voldoende te eten heeft. Na ongeveer 2 weken gaan de ogen van de jongen open. Als ze een week of zes oud zijn kun je de jongen voor het eerst buiten het hol zien spelen. Een prachtig gezicht. Ze buitelen over elkaar heen en gaan voorzichtig steeds een stukje verder van hun hol af op verkenning. Dat is ook het moment dat ze langzamerhand over gaan op het eten van vast voedsel.

Spelenderwijs leren de jongen ook het jagen.

Als dat de jongen groter worden gaan ze steeds verder van hun hol af en leren het jagen van hun ouders totdat ze zelfstandig zijn. In deze periode begint ook de paartijd weer en worden de jonge rekels door de oude rekels verjaagd. De jonge rekels moeten dan op zoek naar een eigen territorium. Tijdens deze zoektocht sneuvelen er veel jonge vossen door bijvoorbeeld voedselgebrek, gevechten met andere mannetjes en helaas ook door het verkeer.

In en rondom de Oostvaardersplassen leven meer dan veertig vossen. Mocht je tijdens je wandeling door de natuur de komende weken dus een schel gekef horen of een donker rode schim je pad zien kruisen, dan is de kans groot dat dit een rekel is op zoek naar een moertje.

Tijdens de ranstijd zijn de vossen op hun mooist.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit blog? Neem dan contact op met de boswachters van de Oostvaardersplassen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog