www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Kom op 11 mei naar de Wereldtrekvogeldag!

19 april 2019 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Op 11 mei is het Wereldtrekvogeldag. Wereldwijd worden trekvogels dan in de schijnwerpers gezet. Zo ook bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen in Lelystad en bij Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders in Almere. Kom langs en doe mee aan allerlei leuke en leerzame activiteiten!

Ga met een ervaren vogelaar op pad en leer vogels herkennen aan hun geluid en uiterlijk. Tijdens het gouden uur kun je de mooiste plaatjes schieten in het gebied in met een jeepsafari. Ontdek wat de reset van het moeras in de Oostvaardersplassen nu eigenlijk betekent voor de trekvogels. Op de verschillende uitkijkpunten vertellen gidsen meer over de vogels die je daar kunt spotten. Ook aan de jonge natuurliefhebber is gedacht. Timmer je eigen vogelhuisje, ontdek alles over trekvogels tijdens een speciale ‘Wilde Weetjes’, of maak een mooie pen van een ganzenveer.

Trekvogels: dé verbindende schakel

Juist trekvogels zijn dé verbindende schakels tussen natuurgebieden. Zo ook voor de Oostvaardersplassen. De Oostvaardersplassen is in een halve eeuw uitgegroeid tot een gebied met hoge internationale betekenis. Het is het gebied waar elk najaar tienduizenden trekvogels komen, op doortrek naar hun overwinteringsgebieden in het zuiden. En in het voorjaar zijn ze hier, op weg naar hun broedgebieden die veelal in het noorden zijn gelegen. Juist de ligging van de Oostvaardersplassen én het natte karakter van dit bijzondere wetland maken het gebied zo uniek.

Vanuit observatiehut ‘De Zeearend’ kun je momenteel allerlei trekvogels bewonderen.

Een goede plek om de verschillende trekvogels te kunnen zien is vanuit observatiehut ‘De Zeearend’, aan de rand van ‘De Waterlanden’. Vanuit deze hut heb je een prachtig zicht op de plas-dras gebied waar je onder andere grutto’s, kemphanen, slobeenden, tureluurs, kieviten in grote aantallen kunt ontdekken.

De Waterlanden in de Oostvaardersplassen.

De Waterlanden zijn zo bijzonder aantrekkelijk voor deze vogels omdat het hoge waterpeil (tot soms 10 cm boven het maaiveld) zorgt voor veiligheid tegen predatoren en de beschikbaarheid van grote hoeveelheid voedsel.

In de problemen

Uit tellingen blijkt dat trekvogels het de laatste jaren zwaar hebben. Dit komt door de mens, maar ook door natuurlijke omstandigheden. De vogels moeten elk jaar zoveel duizenden kilometers overbruggen dat timing heel belangrijk is voor ze. Ze moeten altijd op de juiste plek zijn op het juiste moment. Kleine subtiele wijzigingen, bijvoorbeeld door klimaatverandering, kunnen al bepalend zijn voor het feit of een vogel zijn reis wel of niet overleeft.

Meer ontdekken over het bijzondere natuurfenomeen van de vogeltrek? Kom op 11 mei naar de Wereldtrekvogeldag. De dag begint vanaf 7:00 uur met een Vroege Vogelwandeling. Kijk voor meer informatie op onderstaande websites.

Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders (Staatsbosbeheer en Stad & Natuur Almere) 
Oostvaardersbosplaats 1, Almere

Buitencentrum Oostvaardersplassen (Staatsbosbeheer)
Kitsweg 1, Lelystad

Bezoekerscentrum de Trekvogel (Het Flevo-landschap)
Oostvaardersdiep 16, Almere

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog