www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Warm weer op komst

21 juni 2019 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen
drinkplek

Een drinkplek dat is aangelegd in een van de compartimenten.

Voor volgende week wordt warm weer verwacht, met temperaturen boven de 30 graden. Hoe gaat het met de konikpaarden die nu in quarantaine staan in de vangweide?

Extra drinkbakken

De paarden hebben momenteel steeds voldoende eten en drinken in de vangweide. Aanstaande dinsdag worden extra drinkbakken, waar per bak duizend liter water in kan, in het gebied geplaatst. Deze drinkbakken worden in de compartimenten van de vangweide neergezet en regelmatig voorzien van vers drinkwater.

Verkoeling door wind

Uiteraard zijn er de komende week permanent mensen in het gebied aanwezig zodat goed in de gaten wordt gehouden hoe het met de paarden gaat. De ervaring met de paarden in de Oostvaardersplassen is dat ze tijdens hitte, net als vorige zomer, op de open vlakte blijven en niet de beschutting van bijvoorbeeld het Kotterbos opzoeken. De verkoeling door wind in het open gebied wordt bij warmte verkozen boven de schaduw van bomen. Konikpaarden kunnen prima tegen de warmte. Ook in de natuurgebieden in de uiterwaarden staan koniks vaak bij warm weer gewoon op de zandplaten. Deze ervaring leert ons dat het niet zinvol is om momenteel beschutting aan te gaan leggen in de vangweide.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog