www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Zomer in de Oostvaardersplassen door de ogen van…

10 juli 2019 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Witte kwikstaart in vogelkijkhut

Het is inmiddels alweer een paar weken officieel zomer en daar wordt door de bezoekers van de Oostvaardersplassen volop van genoten. Dagelijks zie ik via verschillende kanalen prachtige foto's van flora en fauna voorbijkomen. Vaak met mooie verhalen waar ik echt van kan genieten. Een van de mensen die met regelmaat een bezoek brengt aan het gebied is Pim Julsing.

“In de Oostvaardersplassen kon ik afgelopen weekend niet ontkennen dat we inmiddels in juli zijn aangekomen. De zo goed als zekere blauwborsten in mei en juni zijn in juli verworden tot teruggetrokken opvoeders met een stel puberjongen. Ze zitten niet meer de hele dag in de top van een struik te zingen.

Gelukkig wordt veel goed gemaakt door het nieuwe leven in de vorm van jonge kluten, fitissen, rietzangers, boerenzwaluwen en enkele puberblauwborsten.

In juli lijkt wat betreft het vogelleven soms het najaar al begonnen te zijn, de spreeuwen zwermen door het gebied en de eerste steltlopers lijken alweer op hun retour. Zo trof ik enkele groenpootruiters en een diverse groepjes kemphanen.

Het koppel zeearend heeft dit jaar niet gebroed in de Oostvaardersplassen, wat mij betreft mogen ze met zoveel nageslacht wel een keer met vervroegd pensioen. Aan de zijlijn staan al diverse jonge zeearenden klaar om de vrijgekomen plek te bezetten!

En de ‘invasie’ van ralreigers in Flevoland lijkt ook door te zetten, vandaag werd een exemplaar ontdekt langs de Dashorstdijk terwijl er tegelijkertijd ook een vogel op de Marker Wadden verbleef!”

Een greep uit de foto’s van Pim van de afgelopen week

Winterkoning
Lepelaar
Witte kwikstaart
Rietzanger
Rietzanger
Ralreiger
Kluut
Konik
Grote sabelsprinkhaan
Grauwe vliegenvanger
Gekraagde roodstaart
Boerenzwaluw
Fitis
Boerenzwaluw
Zeearend
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog