www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Vogels, vogels en nog eens vogels (en een plantje)

3 september 2019 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Vanaf het Buitencentrum is het op dit moment prachtig vogel spotten. Onder genot van een kopje koffie kun je op het terras talloze steltlopers, ganzen en eenden van dichtbij zien. De vogels doen zich te goed aan het alles wat zich in de slikkige bodem en het ondiepe water bevindt.

Al een aantal weken zien we tientallen kluten langs de waterlijn foerageren . Met zijn opvallende opwippende snavel zijn de vogels op zoek naar slakjes en wormpjes in het slik. Opvallend is ook het grote aantal casarca’s bij de Keersluisplas en de Hoekplas (ik heb nog nooit dit soort aantallen bij elkaar waargenomen). Waarschijnlijk gaat het hier om groepen die de Oostvaardersplassen vanuit Midden-Europa aan doen. De soorten lijken wel te profiteren van de lage waterstand, waardoor er aan de randen van de plassen grote voedselrijke slikvlaktes zijn ontstaan. De casarca is een opvallende, oranjekleurige eend, die vooral in augustus Nederland te zien is.  Inmiddels zijn er enkele tientallen broedgevallen in Nederland (cijfers van 2013-2015).  Op de Knardijk, tussen de Oostvaardersdijk en het Buitencentrum, hoef je maar een blik op de Hoekplas te werpen om de oranje vogels tussen de honderden steltlopers te zien.

De afgelopen periode waren er vaak grote aantallen cascara’s te zien aan de randen van de Oostvaardersplassen.

Waterral

Onlangs kreeg ik een leuk berichtje van Marjan Adema, die begin juli een paartje waterrallen en hun kroost wist te spotten bij de vogelkijk hut De Grauwe Gans aan de Hoekplas. Ze schrijft hierover:

“Als de kuikens te ver afdwaalden van het veilige, dichte riet, werden ze door hun ouders met de snavel opgepakt en teruggebracht (zie ral met jong in snavel rechtsonder op foto 2). Dat is best interessant gedrag voor een vogel. Nooit eerder had ik zulke jonge, nog zwarte ralkuikens gezien. De waterral is een echte moerasvogel, die veel in de Oostvaardersplassen voorkomt. Hij leeft in en rond het riet en je kunt hem soms aan de rietranden zien rondscharrelen. Meestal hoor je hem eerder dan je hem ziet. Zijn bijzondere roep verraadt hem, het klinkt zo’n beetje als het gillen van een speenvarken. Als je het ooit gehoord hebt, vergeet je het nooit meer. Het kan zijn dat je ergens een ral hoort schreeuwen en dan vervolgens een stukje verderop het “antwoord” van een andere ral in de buurt hoort”.

De Waterral. Foto: Marjan Adema

Eind juli vond er een vogeltelling plaats in het grazige deel van de Oostvaardersplassen. Het gaat hier om een telling van aantallen en soorten op verschillende plekken in het kerngebied. Ik ben iedere keer weer blij verrast door de hoeveelheid soorten die er worden gezien. Natuurlijk worden er veel ‘gangbare’ vogels, die je ook op andere plekken veel tegenkomt, zoals spreeuwen en kokmeeuwen, geteld. Maar dan zijn  juist de aantallen weer opzienbarend. Van de spreeuw werden er maar liefst meer dan 3000 waargenomen. Tussen het rijtje van 57 vogelsoorten zitten toch altijd weer bijzondere waarnemingen zoals de 3 zeerarenden en de 2 visarenden die langs kwamen vliegen.

Vorige week zat ik met een Duitse  journalist in de auto en reed over het beheerpad richting het Zanddepot. Hij keek door het zijraam het verzocht mij te stoppen. Met een heel klein verrekijkertje dacht hij een  overvliegende zwarte ooievaar te zien. We hebben de vogel 10 minuten kunnen volgen en kregen het dier uiteindelijk laag overvliegend in het vizier, waardoor de zwarte hals en de witte vleugelvlekken duidelijk zichtbaar werden. De journalist riep bijna extatisch uit dat al jaren lang op zoek was naar deze bijzondere vogel. Gaaf, dat de Oostvaardersplassen hem deze primeur heeft kunnen bieden.
Helaas heb ik geen foto kunnen nemen…

Het plantje

En dan nog iets over het plantje. In een van de waterpartijen bij de Waterlanden staat lidsteng langs de waterkant. Het, overigens veel voorkomende, plantje behoort tot de weegbreefamilie, maar heeft veel weg van de paardenstaarten zoals heermoes. Ik had deze soort nog niet eerder gezien in de Oostvaardersplassen, hoewel je deze wel zou kunnen verwachten op de voedselrijke oevers van de wateren in het gebied.

Lidsteng
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog