www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Vreemde geluiden…

27 februari 2020 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Een paar weken geleden kreeg ik een vraag van een verontruste bezoeker. Hij had ’s avonds een vreemd geluid gehoord toen hij langs het Oostvaardersplassengebied wandelde en dit opgenomen met zijn telefoon…

Toen ik het keffende geluid op het filmpje hoorde, wist ik het meteen. Een vos! Vorig jaar was ik zelf getuige van een vos die dit geluid maakte (zie het filmpje hieronder). Een geluid wat je van december tot februari regelmatig kunt horen. Het is dan namelijk ranstijd (paartijd) voor vossen.

Op vrijerspad

Tijdens de paartijd gaat het mannetje (rekel) op zoek naar een vrouwtje (moertje). Als je ’s avonds heel stil bent, kun je ze mogelijk horen keffen en schreeuwen. Dat is om hun territorium af te bakenen of om een partner te roepen.

Vossen zien er in de ranstijd ook op hun mooist uit. Ze zitten dik in hun vacht zijn prachtig rood. In de zomer hebben ze zo’n 600 haren op één vierkante centimeter huid staan, in de winter is dat het dubbele! Zijn haren worden dan ook langer en houden zo wind, regen en sneeuw buiten.

Jonge vosjes

Ongeveer 8 weken na de paring (vanaf eind maart tot begin april) worden de jonge vosjes geboren. In de dagen voor de geboorte blijft het vrouwtje in haar hol. Het mannetje brengt haar dan voedsel of ze haalt een verstopte prooi op. Pas na een dag of twaalf gaan de oogjes van de jongen open. Hun eerste stapjes buiten het hol zetten ze na een week of drie, vier. Na vier weken krijgen de jonge vosjes vast voedsel. Het mannetje woont niet in het hol maar brengt wel voedsel aan in de eerste weken. Vanaf half juni verblijven de jongen meestal bovengronds en leren ze spelenderwijs jagen. Eind september gaan de jongen op zoek naar een eigen territorium.

Zelf vossen spotten

In deze periode heb je dus een grotere kans dan anders om vossen tegen te komen in het gebied. Dit kan tijdens een wandeling in het Oostvaardersveld, Kotterbos of Oostvaardersbos. Maar je kunt ook met de jeep mee op wintersafari in het gebied. Omdat de vossen in het gebied alle rust hebben laten zij zich vaak ook overdag goed zien.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog