www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Update kuddebeheer in de Oostvaardersplassen

25 mei 2020 Boswachters in Oostvaardersplassen

De boswachters die het kuddebeheer onder hun hoede hebben doen meerdere malen per week rondes langs de dieren om te kijken hoe het met ze gaat.

Nog steeds is het droog in Nederland. Een paar weken terug waren we hoopvol toen er wat regen viel, maar dit heeft helaas niet doorgezet. En dit heeft gevolgen voor de groei van de vegetatie in het gebied. Dat is de reden dat we de komende weken de heckrunderen nog steeds blijven bijvoeren.

De conditie van de heckrunderen is gestabiliseerd en gaat langzaam omhoog.

Condities grote grazers

De conditie van de runderen is gestabiliseerd en gaat langzaam omhoog. De gemiddelde Body Condition Score was de afgelopen week 2,3. Bij de paarden zien we dat zij stabiel blijven en in goede conditie zijn met een gemiddelde BCS van 3. De jaarlingen tekenen wat meer, maar dit is gebruikelijk voor de tijd van het jaar. Ook de edelherten zijn actief en in goede conditie. Het eerste hertenkalf is vorige week gezien door een van de boswachters.

Het eerste hertenkalf van het jaar vorige week gespot door een van de boswachters.

Wintergasten vertrokken

Je kunt er bijna de klok op gelijk zetten. Tussen half mei en begin juni zien we elk jaar de brandganzen die hier overwinteren vertrekken naar hun broedgebieden in het hoge noorden. De afgelopen week was het weer zover. Van de ene op de andere dag geen brandgans meer te vinden in het gebied.

In grote groepen leggen de vogels meer dan vierduizend kilometer af, vaak in de bekende V-formaties en met veel geluid. Doordat ze zo dicht bij elkaar vliegen, profiteren ze van de opstijgende wervelingen van hun voorganger. Dat bespaart de helft van de benodigde energie. Door regelmatig van positie te wisselen, worden de krachtsinspanningen over de groep verdeeld.

De brandganzen die in het gebied verbleven zijn vorige week weer vertrokken naar hun broedgebieden in het hoge noorden.
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog