www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Zeearendjong Oostvaardersplassen geringd

8 juni 2020 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Vrijdag was het dan eindelijk zover. De jonge zeearend in de Oostvaardersplassen, die in maart uit het ei kroop, is geringd. Het jong heeft twee ringen gekregen, waarvan 1 oranje ring en 1 zwarte ring met de code WN21. Hiermee is de ring op afstand af te lezen en kan de vogel dus makkelijker geïdentificeerd worden. Collega boswachter Tjibbe Hunink was er bij en deed verslag.

Alarm!

Met enkele mensen zijn we vrijdagmorgen het moeras in getrokken op weg naar de boom met het nest. Je komt er niet zomaar, dus een kano was geen overbodige luxe. Het volwassen vrouwtje zat in een boom direct naast het nest, maar verliet dit al snel toen we dichterbij kwamen. Ze vloog ze enkele malen over ons heen, waarna ze op afstand in een dode boom ging zitten om te kijken wat er allemaal gebeurde.

Eén jong

Eenmaal in de boom geklommen, werd duidelijk dat er één jong in het nest zat. Dit is vrij gebruikelijk bij een eerste broedpoging van een jong paar. Dit jong is in een zak naar beneden gehesen, waar het dier is gewogen en voorzien van de ringen en een zender. Wat een fantastisch (en erg fel) dier! Door de metingen van het dier blijkt dat het gaat om een vrouwtje met een leeftijd tussen de 50 en 55 dagen. Het jonge dier woog 3930 gram.

Prooiresten

Op het nest zijn prooiresten verzameld. Deze zijn meegenomen om een indruk te krijgen welke dieren worden gegeten door de zeearenden in de Oostvaardersplassen. Enkele prooiresten die we  konden onderscheiden waren wintertaling, grauwe gans, meerkoet en karper. Een afwisselend menu  voor deze jonge zeearend!

Volg de zeearend

De jonge zeearend heeft naast haar ringen ook een zender gekregen. Deze zender heeft als doel meer informatie te verkrijgen over het gedrag van de zeearenden, de vliegbewegingen en de latere zoektocht naar een eigen broedgebied. Het volgen van de zeearend kan binnenkort via portalwerkgoepzeearend.nl.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog