www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

11 mei Wereld Trekvogeldag

2 mei 2024 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

De vogeltrek is in volle gang. Sommige vogels zoals de lepelaar, de zwartkop, kiekendieven en vele andere zijn al vroeg terug gekomen uit het zuiden, en zijn al aan het nestelen. Andere vogels staan op het punt te vertrekken naar het noorden om daar te broeden, zoals de brandganzen. Jaarlijks wordt wereldwijd op twee momenten aandacht besteed aan de vogeltrek. Dat is het 2e weekend in mei en in september.

Dit jaar staat in het thema van insecten, die als voedsel dienen voor veel (jonge)vogels. Insecten stellen hoge eisen aan hun omgeving. De  moerassen, stilstaand water en natte en droge graslanden, zoals we die in ons gebied hebben, bieden voor tal van insecten en daarmee voor vogels een ideaal leefgebied.

Ook in de Oostvaardersplassen, gelegen in het Nationaal Park Nieuw Land, besteden we aandacht aan de Wereld Trekvogeldag.
Kom jij vroeg uit de veren, sla je graag je vleugels uit of ben je zo vrij als een vogel? Dan hoor je thuis op de Wereld Trekvogeldag in de Oostvaardersplassen. Op zaterdag 11 mei ben je zowel in Almere als in Lelystad van harte welkom om deze informatieve en inspirerende dag bij te wonen.

Wereld Trekvogeldag Junior in Lelystad

Dit jaar wordt voor de tweede keer de Junior editie van de Wereld Trekvogeldag georganiseerd. Alle kinderen die geïnteresseerd zijn in vogels zijn bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer aan de Kitsweg in Lelystad van harte welkom. Hier kunnen zij aan verschillende activiteiten meedoen. Zo kun je een speurtocht doen, nestkastjes timmeren of een insectenhotel maken. Ook kun je verrekijker-kijkles krijgen, mee op een excursie of een speciale vogelwandeling met Jesse Zwart (een allesweter op het gebied van vogels en oprichter van dagjeindenatuur.nl) meemaken. Van 11:00 tot 17:00 ben je van harte welkom. Kijk voor meer informatie op onze website.

Wereld Trekvogeldag in Almere

Bij het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders (aan de Oostvaardersbosplaats 1 in Almere) is een dag vullend excursieprogramma over de vogeltrek. Start van de dag is net na zonsopgang en het programma eindigt net voor zonsondergang. Onze gidsen en de vrijwilligers van de stichting Vogel- en Natuurwacht Flevoland nemen je die dag mee met tal van excursies.

Vooral de vroege vogelwandeling is altijd in trek. Met de rust in het gebied op dit tijdstip laat de grote diversiteit aan vogels zich vaak goed horen.

Uniek dit jaar is de excursiekans met het thema ‘vogels tellen’ in het kerngebied. Daarnaast delen  ervaren vogelaars van de Vogelwacht op de Jan van den Bosch uitkijkheuvel graag hun kennis over het gebied. Wie weet spot je de elegante kiekendief of geeft de overvliegende zeearend rumoer onder de vele watervogels. Meer informatie over het programma vind je op de website van het Nationaal Park Nieuw Land. Ondanks dat het gebouw in Almere gerenoveerd wordt, merk je daar tijdens je excursie niets van, zodra je op pad gaat met je gids laat je die volledig achter je.

Trekvogelnieuws

In het nieuws komt regelmatig informatie voor over grote groepen trekvogels die door de radar worden gespot. Zoals grote groepen kraanvogels een aantal weken geleden, die goed te zien en te horen waren. Kijk bijvoorbeeld eens op de radars van Avifauna Groningen of van de Belgische meteodienst voor actuele vogeltrekactiviteiten.

Locatie van de gezenderde vogels uit het lepelaar en kluten onderzoek

In het gebied van het nationaal park wordt ook veel onderzoek gedaan naar vogels en vogeltrek. Zoals naar de lepelaars, kluten, wintertalingen en tafeleenden. Het onderzoek naar de lepelaars en kluten liep tot en met 2023. De gezenderde vogels zijn nog wel te volgen. Kijk bijvoorbeeld naar lepelaar David, die vorig jaar net voor de Wereld trekvogeldag in Nederland arriveerde. Maar dit jaar inmiddels vroeger arriveerde en zijn plekje in de Oostvaardersplassen alweer gevonden heeft. Volg de gezenderde vogels via deze pagina en kijk of Kluut Maarten inmiddels zijn weg richting Nederland ook gevonden heeft, of zich nog in Spanje ophoud.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog