www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

De eerste weken

3 juli 2020 Boswachter Jody Bennink in Oostvaardersplassen

Foto gemaakt door Mark van der Stoep

De eerste twee werkweken zitten er voor mij op in de Oostvaardersplassen. Deze en de komende weken staan voor mij vooral in het teken van ontdekken, ontmoeten en veel doen. Werken in het veld is fantastisch, want de zichtbaarheid van diversiteit groeit met de dag. De afwisseling van regen en zonneschijn draagt daar goed aan bij. De grazers in het gebied worden bijvoorbeeld niet meer bijgevoerd, maar genieten nu van het sappige groene gras.

Verwonderen

Planten, struiken en bomen, ze groeien allemaal behoorlijk hard. Ik verwonder mij tijdens het werk over de diversiteit die er is. Samen met collega Hans-Erik kom ik in het veld een verscheidenheid aan plantjes tegen. Onder andere lidsteng, watermunt, rode ogentroost en zilverschoon. Wat bijzonder aan de zilverschoon is, is dat deze zich vegetatief kan voortplanten. Dit betekent dat de plant geen bloemen, stampers of meeldraden nodig heeft om zich te kunnen vermeerderen.

Vegetatieve voortplanting kan op verschillende manieren. Denk aan bollen, wortelstokken of uitlopers. Bij de zilverschoon gebeurt dat met uitlopers. Na de bloei groeien bovengronds stengels waaraan een soort miniplantje groeit die zich vervolgens in de grond wortelt. De zilverschoon komt momenteel in grote getale in de Oostvaardersplassen voor. Voornamelijk langs de vochtige oevers waar ook watermunt en goudzuring voorkomt.

Zilverschoon [ Foto gemaakt door Mark van der Stoep ]

Moeraswespenorchis

Van de week liep ik met mijn collega Mark door een gebiedje waar wij de moeraswespenorchis ontdekten, een super leuke waarneming. Deze orchidee is namelijk een vrij zeldzame inheemse plant die in een verscheidenheid aan natte gebieden kan voorkomen. We zagen eerst vol verwondering de eerste twee exemplaren, werden enthousiast en zagen er een stukje verderop een heleboel bij elkaar. De moeraswespenorchis valt vaak op door het grote aantal planten die bij elkaar staan, onderling verbonden met hun wortels.

De moeraswespenorchis

Kalveren en zeearenden

De kalveren van de heckrunderen en edelherten komen inmiddels goed mee met de kuddes en roedels. Een fantastisch gezicht wanneer ze in beweging zijn. Naast de grazers is er natuurlijk de zeearend in ons gebied. Het is waanzinnig als je de grote vogels ziet. Het zeearendjong is inmiddels geringd en kan gevolgd worden op internet. Het jong is eergisteren uitgevlogen en heeft zijn eerste meters gemaakt. Ook zijn de andere zeearenden uit Flevoland te volgen via de site van de vogelwerkgroep. Deze zeearenden hebben inmiddels al vele kilometers afgelegd.

Zeearend [ Foto gemaakt door Mark van der Stoep ]
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog