www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Groengroep ‘De Populier Emmeloord’ verwijdert reuzenberenklauw

24 juli 2020 Boswachter Jody Bennink in Oostvaardersplassen

Reuzenberenklauw.

Binnen Staatsbosbeheer bieden we al jaren lang op verschillende manieren plaats aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo ook in de Oostvaardersplassen. De afgelopen weken zijn de mensen van Groengroep De Populier uit Emmeloord bezig geweest om reuzenberenklauw te verwijderen uit het gebied waar een maaier niet bij kan. Ik ben bij ze langs gegaan in het veld en heb met ze gesproken over hoe dat er eigenlijk aan toe gaat.

Groengroep en arbeidsparticipatie

Door weer en wind, ze staan er elke dag. De Populier Emmeloord is er momenteel druk mee om elke dag reuzenberenklauw te verwijderen. Wellicht heeft u ze gezien in het Hollandse Hout of Kotterbos. De mooie bus waarmee ze in het veld komen verraadt van welk bedrijf ze zijn.

De groengroep is een groep mensen die werken onder leiding van Martijn Briaire. Hij heeft al ruime ervaring in de hulpverlening en is het liefst buiten aan het werk. Martijn werkt met zijn bedrijf in de uitvoering van tuinaanleg, straatwerk en groenonderhoud. Hij heeft drie jaar geleden de groep opgezet om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te kunnen bieden. In deze groep kan en mag iedereen zichzelf zijn. De huidige groep bestaat uit 20 mensen tussen de 18 en 60 jaar oud. Het aantal wisselt, omdat er soms mensen uitstromen en of weer nieuwe bij komen.

Binnen ‘De Populier’ maken de deelnemers met Martijn een plan om werk- en sociale vaardigheden te vergroten, zodat ze op een later moment kunnen uitstromen naar een echt betaalde baan. Toch is er ook een aantal die het fijn vindt om in de groep te blijven en dat is prima. “De rust en regelmaat in het werk heeft een gunstig effect. Het bevordert een betere concentratie, geeft minder stress en een gevoel van veiligheid op. Dat is iets wat ze juist heel hard nodig hebben zegt Martijn”. De sfeer in de groep is goed en er wordt op zijn tijd een grapje gemaakt.

De Populier Emmeloord

Monica

In het veld loop ik met Monica mee. Zij is net twee maanden werkzaam en als enige veldvrouw gaat ze mee. Ze is een spontane en sportieve meid die graag de handen uit de mouwen steekt. Gewapend in shirt met lange mouwen en hoge hals, beschermbril, werkhandschoenen en een sikkel gaat ze de reuzenberenklauw te lijf. Ze legt haarfijn aan mij uit hoe het werkt: “Pas op voor de reuzenberenklauw. De plant bevat een sap dat brandwonden kan veroorzaken op je huid. Wanneer de zon dan op je huid schijnt kan het blaren vormen. De haren op de steel kunnen ook irritatie geven, daarom dragen wij handschoenen. Met de sikkel sla ik de bloem van de steel, zodat de zaden niet verder kunnen groeien en de plant zich niet meer kan vermeerderen”.

Monica laat zien om welke berenklauw het gaat.

Daarnaast wijst ze ook op het feit dat er verschillende soorten berenklauw zijn. De gewone berenklauw en de reuzenberenklauw. De laatste genoemde is een invasieve exoot die de natuur schade toebrengt en daarom wordt verwijdert. De reuzenberenklauw heeft een enorme groeikracht, dikke steel en forse bladeren. Daarentegen is de gewone berenklauw kleiner en fijner van aard. Voor beide planten geldt dat ze sappen bevatten die irritatie en brandwonden op kunnen leveren.

In het werk is Monica fysiek bezig en dat vindt ze prettig. “Dat scheelt een abonnement op de sportschool” zegt ze. Alle werknemers van De Populier vinden het prettig om buiten te werken. Daar hebben ze bewust voor gekozen. Zo kunnen ze in hun werk naast dat het plezier oplevert ook iets betekenen voor de natuur.

Zinvol bezig zijn

Martijn vindt het belangrijk dat zijn medewerkers zich zinvol in kunnen zetten, zodat ze aan het einde van de dag moe en voldaan thuis komen. Ze hebben dan ook het gevoel iets te hebben kunnen betekenen. Tijdens de werkverdeling let Martijn erop welke klus bij iemand past. Er moet natuurlijk wel goed werk geleverd worden. Wanneer iemand ergens plezier in heeft mag hij of zij daar meer van doen. Gaat het wat minder of niet goed dan kijken we naar een andere klus voor die persoon.

Meer informatie

Wil je na het lezen van dit weblog meer weten over ‘De Populier Emmeloord’ of wil je graag mee als vrijwilliger, ga dan naar hun website. De populier is ook te volgen op Instagram.

Op de website van Staatsbosbeheer is meer informatie te vinden onder de kop dossier Zorg en arbeidsparticipatie

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog