www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Nationale Vrijwilligersdag

7 december 2020 Boswachter Jody Bennink in Oostvaardersplassen

Lammert Wierstra vertelt over de knobbelzwanen die we tijdens onze tocht zien.

Vandaag is het 'Nationale Vrijwilligersdag'. Binnen Staatsbosbeheer zijn landelijk ruim 8.000 vrijwilligers actief en daar mag best wel eens bij stil worden gestaan. Het is namelijk fantastisch dat zoveel vrijwilligers zich inzetten voor mens en natuur.

Aantallen

8.000 vrijwilligers is veel en daar zijn wij bij Staatsbosbeheer ontzettend blij mee. Van dit aantal zijn 6.700 vrijwilligers met een individuele overeenkomsten en 1.350 vrijwilligers, die verenigd zijn in groepen, hebben een samenwerkingsovereenkomst. Denk aan stichtingen of verenigingen.

Corona

Het virus dat ons tot nog toe in de ban houdt heeft ook nadelige effecten voor vrijwilligerswerk. Het Buitencentrum Lelystad en Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders in Almere sloten deels de deuren en bijna al het vrijwilligerswerk kwam stil te liggen. Alles om samen het coronavirus tegen te gaan. Ondanks dat we de vrijwilligers momenteel minder vaak zien, denken wij wel aan ze.

Toegewijde mensen

Het is fijn dat er zoveel toegewijde mensen zijn die daadwerkelijk iets willen betekenen voor de natuur. Elke vrijwilliger kiest zelf wat hij of zij aan werkzaamheden wil verrichten. Sommige zijn actief bij de ondersteuning van het terreinbeheer, er zijn mensen die monitoring van planten en dieren uitvoeren of op pad gaan als gids tijdens een excursie.

Daarnaast zijn er vrijwilligers met kennis van – en een voorkeur voor kantoortaken en doen bijvoorbeeld dan administratief werk op een kantoor. Tot slot, en waar dit blog over gaat, zijn er de vrijwilligers achter de balie in de buitencentra. Dit zijn de gastvrouwen en gastheren die het gezicht van Staatsbosbeheer en het Nationaal Park Nieuw Land zijn voor de bezoekers in de bezoekerscentra. Zij verwelkomen hun gasten  en voorzien hen van informatie.

Lammert

Hij is opgegroeid in Amsterdam, alweer dik 45 jaar een echte Lelystedeling en fietst graag door de gebieden van de Oostvaardersplassen. Van het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders in Almere, tot en met de Oostvaardersdijk, het Kotterbos en het Hollandse Hout is hij er te vinden. Die ‘hij’ is Lammert Wierstra en voelt zich een echte Flevolander. Lammert kan enorm genieten van natuur en wilde na zijn pensioen graag vrijwilliger worden bij Staatsbosbeheer. Hij is één van de gastheren in de Oostvaardersplassen. Wellicht heeft u Lammert al wel eens gezien of gesproken.

Lammert is inmiddels vrijwilliger bij twee organisaties binnen Nationaal Park Nieuw Land. Hij is vanaf 2014 als gastheer actief bij de Oostvaardersplassen en sinds een paar jaar ook bij Natuurmonumenten, het liefste op de Marker Wadden. Ik heb Lammert uitgenodigd om het veld in te gaan, want ik ben heel benieuwd naar zijn verhaal waarom hij vrijwilliger is geworden. We gaan samen op pad en dat doen we natuurlijk coronaproof.

Nationaal Park Nieuw Land

Lammert vindt het Nationaal Park Nieuw Land speciaal, omdat het veel te bieden heeft. “Het is een soort avontuur waarbij de ‘belevenissen’ naar je toekomen zoals de spreeuwen, zilverreigers en zeearenden. Je hoeft er enkel op te wachten. Er is altijd wel iets te zien. Het zijn cadeautjes van de natuur waar we allemaal van kunnen genieten. Je kan gewoon je fiets pakken en fietst er door heen.”

Bij Staatsbosbeheer vindt hij het leuk om kinderen die aan de balie komen enthousiast te maken over natuur. Dit doet hij door verhalen beeldend te maken. Daarbij gebruikt hij graag klanknabootsende woorden en namen zoals ‘koekoek’ of ‘grutto’. Zo leren kinderen makkelijk een aantal vogels te herkennen.

Onderweg zien Lammert en ik in de verte een vos en een hert met met nog maar één stang.

Marker Wadden

De Marker Wadden van Natuurmonumenten behoren ook tot Nationaal Park Nieuw Land en ook daar is Lammert vrijwilliger. Als gids neemt hij de mensen een stukje mee het eiland op. Hij vertelt daar over het ontstaan van de Markerwadden en waarom en hoe het gebied is aangelegd. Daarna stuurt hij de mensen er op uit. “Het is zo leuk om mensen zelf de natuur te laten ontdekken en zich hier over te laten verwonderen”. Lammert vindt het belangrijk dat mensen bewust worden van de waarde van de natuur en dat het belangrijk is voor ons als mens om er zuinig mee om te gaan.

Tijdens onze tocht herken ik de rasverteller die hij is en proef ik ook het enthousiasme waarmee hij trots over ‘zijn’ Oostvaardersplassen en ‘zijn’ Nationaal Park’ vertelt. Als ik het gebied niet zou kennen dan wil ik er morgen heen om het zelf te zien.

Bedankt vrijwilligers

Tot slot voor alle vrijwilligers die dit lezen: Je bent een collega met altijd een glimlach op het gezicht. Of het nou tegen zit of niet. Je haalt je neus niet op voor een lastige klus en staat er wanneer we om je inzet vragen. Je staat er met passie, om iets te kunnen betekenen voor mens en natuur. Wij waarderen dat en zijn blij dat jij een helpende hand biedt. Bedankt voor jouw inzet, aanwezigheid, tijd, energie die je erin steekt en jouw glimlach!


Ook vrijwilliger worden? Of zoekt u meer info kijk dan op: Info over vrijwilligerswerk of word vrijwilliger.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog