www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Terugblik op een mooi schaatsweekeinde

22 februari 2021 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Ik kreeg afgelopen week deze prachtige foto doorgestuurd van een ecoloog die de vogels in het moerasgebied van de Oostvaardersplassen vanuit de lucht ‘monitort’. Hij had het geluk om even boven de plassen te mogen hangen in de periode dat er geschaatst kon worden op de Keersluisplas bij het Buitencentrum in Lelystad.

De foto geeft mij een aanleiding om toch nog even terug te blikken op een ongekend fijn weekeinde met een mooie ijsvloer en een oer-Nederlands beeld met schaatsers die dit feest willen vieren.

Vakantie!

De ultieme korte binnenlandse vakantie waar iedereen zo’n behoefte aan had in deze bizarre tijden van coronamaatregelen en beperking van vrijheden. Op zo’n moment vraag je je als beheerder wel af of het doenlijk is onder deze omstandigheden de mooie traditie van het schaatsen op de Oostvaardersplassen voort te zetten.

Voorafgaande aan het weekeinde hebben we natuurlijk overleg gehad met de gemeente Lelystad over het faciliteren van het schaatspubliek en het handhaven van de coronamaatregelen in de buitenruimte. In die gesprekken komt er best wel een lastig dilemma naar voren. Aan de ene kant: De unieke situatie dat er geschaatst kan worden in Nederland en dat Staatsbosbeheer onder normale omstandigheden iedereen welkom wil heten om in haar waterrijke natuurgebieden te schaatsen en te genieten. Aan de andere kant het niet willen uitnodigen van mensen om massaal met elkaar het ijs op te gaan en daarbij de coronaregels even aan de wilgen te hangen.

De Knardijk op vrijdagmorgen, 12 februari

In samenspraak met de gemeente is er voor gekozen om iedereen toch welkom te heten, maar daarbij uiteraard de coronamaatregelen in acht te nemen, waaronder afstand houden, geen koek en zopie, meerdere opstappunten e.d.. Daarbij speelt ook de (verkeer)veiligheid een grote rol. Zonder mensen expliciet uit te nodigen kon er verwacht worden dat er spontaan heel veel mensen de schaatsen uit het vet zouden gaan halen en op zoek zouden gaan naar mooi ijs.  Er is dan een moment dat je er voor moet kiezen om het aantal bezoekers te reguleren om de bereikbaarheid voor ambulances en brandweer te kunnen garanderen.

Het weekeinde van 13 en 14 februari is er dan ook door Politie, Staatsbosbeheer en de Gemeente in gezamenlijkheid voortdurend gekeken naar de verkeerssituatie en werd er door midden van een aantal grote matrixborden bij de toegangswegen gecommuniceerd over de bereikbaarheid van de Oostvaardersplassen.

Gelukkig is het weekeinde ‘gezellig’ druk gebleven en hebben we de gebieden niet af hoeven te sluiten. Een voorzichtige conclusie: we hebben onze bezoekers die enorm toe waren aan ‘even iets anders’ een paar mooie dagen kunnen bieden zonder dat de veiligheid in gevaar is gebracht. Fijn dat ieder zijn verantwoordelijkheid heeft genomen!

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog