www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

De Elfenroute in het Hollandse Hout

30 maart 2021 Boswachter Jody Bennink in Oostvaardersplassen

Afgelopen donderdag 25 maart heeft Basisschool Laetare ons mee geholpen in het Hollandse hout om een start te maken met de uitbreiding van de elfenroute.

Het Elfenbos

In de afgelopen winter zijn nog 180 essen die stonden in de buurt van de elfenroute zijn weg gehaald. Deze essen waren allemaal ziek door de essentaksterfte begonnen ze spontaan om te vallen. Tijd voor actie om hier nieuw toekomstbos voor terug te krijgen. Momenteel liggen de essenstammen en het tophout nog in het bos. De stammen worden nog weggehaald door een uitrijder. Een deel van het tophout blijft liggen en worden er takkenrillen van gemaakt. Een ander deel blijft liggen, zodat kinderen er straks mee kunnen spelen.

Omdat het de perfecte plek is voor een kleine uitbreiding van de elfenroute, wordt er een pad aangelegd en worden eetbare planten en struiken en vruchtdragende bomen geplant. Zo wordt het bos divers, uitdagend en leuk voor jong en oud om er door heen te wandelen en er gebruik van te maken. Ook kunnen er, wanneer de tijd het weer toe staat,  excursies worden gegeven. Zo zal IVN hier plukexcursies gaan organiseren en zullen ze meehelpen in het onderhoud van het pad.

De Elfenroute in het Hollandse Hout

Basisschool Laetare

Basisschool Laetare uit Lelystad nam onlangs contact met ons op, omdat ze graag wat hout wilden hebben om een kunstwerk te maken voor ouderen, om ze een hart onder de riem te steken in de bijzondere periode waarin we momenteel leven. Dat was voor ons een mooi moment om de leerlingen uit te nodigen en mee te nemen het bos in en ze te leren over planten, bomen, beestjes en het maken van takkenrillen. En zo geschiedde. Als dank voor het meehelpen met de takkenrillen mochten de leerlingen hout meenemen.

Ontdekken van insecten en andere beestje in het Hollandse Hout

Toekomst

Wanneer het essenhout het bos uit is, kunnen de contouren worden uitgezet van het nieuw te maken pad en in de komende winter kunnen dan de nieuwe bomen en struiken worden geplant. Denk aan soorten als de hazelaar, kastanje, lijsterbes, moerbei, meidoorn, hondsroos, zoete kers en gele kornoelje. Nadat de bomen en struiken geplant zijn komen er nog een wildkijkscherm voor kinderen, een verhalenplek en een picknickset. Volgende week worden de eerste vier bomen geplant.

Op ontdekkingstocht door het Hollandse Hout.
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog