www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Paarden in de vangweide

11 juni 2021 Boswachters in Oostvaardersplassen

Eind mei zijn ongeveer 200 konikpaarden de 55 hectare grote vangweide in de Oostvaardersplassen ingelopen. Omdat het aantal konikpaarden in het gebied verder verlaagd moet worden, hebben we het hek van de vangweide gesloten. De paarden hebben in de vangweide beschikking over voldoende voedsel en water. Ze worden binnenkort uit het gebied gehaald en gaan naar de slacht. Uiteraard houden we ons aan de geldende regelgeving rondom transport en slacht. Merries die ver in de dracht zijn, blijven de komende tijd in de vangweide.

Het verminderen van het aantal grote grazers is onderdeel van het huidige beleid voor de Oostvaardersplassen. Het doel is om een stand van het aantal grazers te bereiken die past bij een gevarieerd landschap met een rijk vogelleven. Staatsbosbeheer staat aan de lat om het beleid uit te voeren. In het Managementplan staat aangegeven hoe het aantal grote grazers teruggebracht wordt naar een totaal van 1100 dieren.

Het aanbieden van paarden voor de slacht betekent dat het vlees voor menselijke consumptie beschikbaar kan komen. Dit geldt echter niet voor de hengsten vanaf drie jaar. Uit eerder onderzoek bleek dat het vlees van de oudere hengsten een relatief hoog gehalte aan dioxines bevat. De dieren worden gedood maar het vlees van deze dieren wordt niet voor menselijke of dierlijke consumptie aangeboden.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog