www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Groep konikpaarden naar Denemarken verhuisd

29 juli 2021 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Recent hebben we in dit blog verteld dat eind mei ruim 200 konikpaarden de vangweide in het kerngebied van de Oostvaardersplassen waren ingelopen. Omdat Staatsbosbeheer bezig is het aantal grote grazers in het natuurgebied te verminderen zullen deze paarden het gebied verlaten.  

We proberen, indien mogelijk, paarden te verhuizen naar andere geschikte gebieden, zoals eerder een grote groep naar Wit-Rusland vertrok. Het is nu gelukt om voor 28 paarden een nieuw leefgebied te vinden. Er zijn vandaag een aantal harems en hengstengroepen naar Denemarken verhuisd. De gemeente Vejle heeft een tijdje geleden contact met ons gezocht. Zij hebben ruimte voor konikpaarden in hun natuurgebieden.

Het gaat om twee Natura 2000 gebieden in een prachtig gevarieerd heuvellandschap langs de rivier de Vejle. De paarden kunnen daar hun bestaan als vrijlevende dieren voortzetten  terwijl ze met natuurlijke begrazing het gebied open houden.

De verantwoordelijkheid voor de dieren wordt overgenomen door de gemeente Vejle die met hulp van de paarden de Natura 2000 doelen op een natuurlijke wijze kan behalen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog