www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Recreatieve ontwikkelingen in Nationaal Park Nieuw Land

12 oktober 2021 Boswachters in Oostvaardersplassen

Drie middagen met stralend weer waarop de bezoekers van de Oostvaardersplassen en Nationaal Park Nieuw Land op verschillende manieren in het middelpunt stonden. Naast investeringen in de natuur van het kerngebied wordt dus ook volop gewerkt aan het beleven daarvan.

Nieuwe ecokarren

Bij het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders in Almere zijn afgelopen donderdag vijf nieuwe elektrische excursievoertuigen in gebruik genomen. Zo wordt het huidige excursieaanbod aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen verbeterd en verduurzaamd. Wethouder Veeningen maakte samen met Jochgem van Dijk van Stad & Natuur, Wout Neutel van Staatsbosbeheer en Nik Smit van Almere City Marketing een eerste ritje.

Daarnaast kunnen nu grotere groepen in één keer het natuurgebied ontdekken. Ook was er een wens voor kleinere voertuigen. Speciaal voor de avontuurzoeker, een belangrijke doelgroep van Nationaal Park Nieuw Land, kan het safarigevoel nóg sterker beleefd worden. Het gaat om twee 18-persoons excursievoertuigen en drie kleinere zespersoons voertuigen, allen elektrisch aangedreven. Dankzij een subsidie van het Europese LEADER en een bijdrage uit het Fonds Verstedelijking Almere heeft Stad & Natuur in samenwerking met Staatsbosbeheer deze voertuigen kunnen aanschaffen.

Week van de toegankelijkheid

Deze landelijke week, is bedoeld om aandacht te vragen voor obstakels, waar mensen met een fysieke beperking in het dagelijks leven tegenaan lopen. De week werd vrijdag op een mooie manier afgesloten in de ‘Driehoek’ aan de Lelystadse kant van de Oostvaardersplassen. De Zeearend, de grootste uitkijkhut van de Oostvaardersplassen kon dankzij een Europese LEADER-subsidie speciaal toegankelijk worden gemaakt voor mensen met een fysieke beperking. Het Gehandicapten Overleg Lelystad (GOL) leverde een grote bijdrage aan het ontwerp en aan de ludieke heropening door wethouder Jack Schoone van Gemeente Lelystad en er werd heel tevreden teruggekeken op de samenwerking met de ontwerper/bouwer en met Staatsbosbeheer. De Zeearend is nu aangesloten op de verharde route in de Driehoek die in vijf jaar geleden in samenwerking met het GOL is gerealiseerd.

Informatiemarkt

Staatsbosbeheer, provincie Flevoland en gemeente Lelystad organiseerden in het Hollandse Hout een informatiemarkt, die afgelopen zaterdag plaatsvond. Het ging over de plannen voor – en ontwikkelingen rond Poortgebied Oostvaardersplassen Lelystad, onderdeel van het Nationaal Park Nieuw Land. De genoemde partijen willen het gebied toegankelijker en aantrekkelijker maken voor omwonenden, inwoners en bezoekers aan het Nationaal Park Nieuw Land. Er worden bijvoorbeeld slenken (watergeulen) aangelegd, komen er steigers en bruggen en komen er nieuwe en verbeterde wandel- fiets- en ruiterpaden. Ook wordt er gewerkt aan plannen voor verblijfsrecreatie.
Ruim 100 belangstellenden lieten zich door collega’s van de drie partijen en door ondernemers uit het gebied bijpraten over de plannen en ontwikkelingen en deden interessante suggesties over hoe het poortgebied nog veelzijdiger benut kan worden. Ook konden zij onder begeleiding van de boswachter het gebied nader verkennen met de eco-kar.

Poortgebieden

Nationaal Park Nieuw Land krijgt een aantal ‘poortgebieden’, o.a. Oostvaardersplassen Almere en Oostvaardersplassen Lelystad. Entrees aan de randen van het gebied, allen met een eigen karakter. Een poortgebied is startpunt voor veel activiteiten in het Nationaal Park. Je vindt er horeca, informatie- en recreatievoorzieningen. Voor de beleving van het gebied komen er nieuwe recreatiemogelijkheden en wordt het landschap afwisselender gemaakt.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog