www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Wereld Trekvogeldag – zaterdag 14 mei

3 mei 2022 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Ben jij een vroege vogel, sla je graag je vleugels uit of ben je een beetje een vreemde eend in de bijt? Dan hoor je thuis op de Wereld Trekvogeldag! Wereld Trekvogeldag is een inspirerende en informatieve dag (zaterdag 14 mei) voor iedereen die geïnteresseerd is in vogels: van starter tot doorgewinterde vogelaar!

Wist je bijvoorbeeld dat het roodborstje in de winter niet dezelfde is als die in de zomer? Of dat bepaalde trekvogels vroeger als voorbode werden gezien van de pest? Hoor er alles over op Wereld Trekvogeldag! Nationaal Park Nieuw Land zet op deze bijzondere dag de trekvogel in het zonnetje, omdat het gehele Nationaal Park een belangrijke halte is op de vogeltrekroute tussen het hoge Noorden en het zuidelijkste puntje van Afrika.

Excursies

 • Het voertuigenseizoen is weer begonnen! Vanaf 14 mei kun je aan boord stappen van de ecokar of één van onze nieuwste elektrische excursievoertuigen. Er vertrekken meerdere excursies op deze dag zoals de gouden fotosafari of een ecokarexcursie (vooraf opgeven)
 • Vroeg uit de veren! Leer alles van een doorgewinterde vogelaar tijdens de vroege vogelwandeling. Of loop mee met een gids tijdens de roofvogelwandeling, vogelwandeling of avondwandeling

  foto: Aaldrik Pot

Lezingen

 • Eén van Nederlands bekendste vogelaars Arjan Dwarshuis geeft een lezing over zijn grootste passie: vogelen. Hij presenteert en signeert zijn nieuwste boek: ‘Zomergasten, doortrekker en overwinteraars’
 • Fotograaf en documentairemaker Ruben Smit (bekend van Wad en De Nieuwe Wildernis) geeft een lezing over zijn nieuwste natuurdocumentaire Grutto! en vertoont nog niet eerder verschenen beelden.
 • 40 jaar vogelonderzoek in de Oostvaardersplassen. Dat is de lezing van wetland- en watervogelexpert Mennobart van Eerden. Hij gaat in op de achtergronden van de ‘moerasreset’ en de effecten daarvan op het vogelleven. Inclusief aansluitende excursie naar de rand van het moeras

Kijk eens naar het vogeltje

 • Starten aan vogelfotografie? Volg een workshop ‘Vogelfotografie voor beginners’ van twee ervaren fotografen.
 • CameraNU is aanwezig met een verscheidenheid aan verrekijkers. De Swarovski Digital Guide (vogelherkennings-kijker) wordt gedemonstreerd en gaat mee met verschillende excursies.
 • Ervaren taxidermist geeft demonstratie opzetten vogels

Kinderplein

 • In de stretch-tent vóór het Natuurbelevingcentrum is er tussen 12.00 en 16.00 uur een kinderplein met veel verschillende activiteiten voor de jonge vogelliefhebbers. Ga je het avontuur tegemoet en op pad met boswachter Amy of vlieg je als een vogel over de tokkelbaan? Je kunt mee helpen speuren naar sporen of luisteren naar de verhalen van de vogeldame. Uiteraard mag een stoere vogel-tattoo niet ontbreken, waarna je zelf op vogelsafari gaat. Vergeet ook niet je eigen vogelhuisje met pindaslinger te bouwen. Voor deze activiteiten koop je op de dag zelf voor vijf euro een strippenkaart met 6 strippen. Afhankelijk van de activiteit ben je geen tot 3 strippen kwijt. Een losse strip kost één euro.

Kijk ook even op de website van Nationaal Park Nieuw Land

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog