www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Arnica

29 mei 2015 boswachters in Overijssel

Het zit in onze natuur! Onze voorouders wisten het al te vinden doordat zij heel dicht bij de natuur stonden. Nu vergeten wij weleens dat de basis van de medicijnen die we bij de apotheek halen uit onze natuur komen. Hieronder het verhaal van collega Bas van Noord.

Ine Nijveld

 

Arnica

Mei – juni is de bloeitijd van een heel bijzondere en mooie plant, Arnica genaamd.

Vroeger werd dit plantje valkruid genoemd. Het werd gebruikt voor genezing van schaafwonden. Nu kom je in de homeopathie nog steeds Arnica tegen. Behalve valkruid wordt Arnica ook wel Wolverlei genoemd. Hoe je het ook wilt noemen; Arnica staat op de Nederlandse Rode Lijst (lijst van zeldzaam voorkomende planten).

Op de Borkeld komt het nog voor. Deze plant houdt van voedselarme grond. In 2014 is er klein deel van de heide handmatig geplagd. Bij een veldbezoek afgelopen week zag ik dat er op het geplagde deel zeker 40 zaailingen bijgekomen zijn. Dat is toch een leuk succes!

 

Bas van Noord

 

 

reageren

geef een reactie

 • Roelof Heringa
  31 mei 2016 om 18:53

  Hallo Bas, Leuk om te lezen dat Arnica weer is aangetroffen in de Borkeld! Nu maar hopen dat er zich geen onverlaten melden die ze in de tuin willen hebben ( zoals in Stelkampsveld eind jaren ’80). Groetjes, Roelof

 • Doorer
  1 juni 2015 om 10:11

  Wat leuk om te horen dat dit mooie kruid zo dicht bij te vinden is. Wist ik niet. Bedankt Bas!

 • brinkh2
  29 mei 2015 om 17:58

  Mooi verhaal, Bas, en mooi om resultaat te zien van je inspanningen!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog