www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Het Mystery van de Ommerschans

6 september 2015 Boswachter Nico Arkes in Overijssel

Van Bischop tot Generaal naar Gedeputeerde
Al vanaf 2007 is Staatsbosbeheer samen met stichting participatie Ommerschans bezig om het mysterie van de Ommerschans op de kaart te zetten. Er moet meer aandacht en draagvlak komen voor de rijke geschiedenis van de Ommerschans. Samen met de Stichting en financiële ondersteuning van Provincie Overijssel en medewerking FPC Veldzicht, proberen we de drie tijdlagen voor bezoekers zichtbaar te maken in het gebied. Het gaat om de verdedigingstijd (1598-1795) vanuit de tachtigjarige oorlog en de bedelaarstijd (1818-1889) Maatschappij van Weldadigheid en uiteraard de huidige tijd (1960 tot nu) met alle natuurwaarden. Door deze rijke geschiedenis hebben bijzondere figuren de Ommerschans aangedaan, bisschop Bernard von Gaalen ook wel Bommen Berend genoemd, generaal Johannes van der Bosch oprichter van de Maatschappij van Weldadigheid, majoor Poespas een van de roemruchtige toezichthouders in de onvrije kolonie de Ommerschans. Verder kunnen we melden dat er nog diverse ambtenaren van gemeente en provincie zich hebben gebogen over het wel en wee van de Ommerschans. Staatsbosbeheer wil samen met vele vrijwilligers, het mysterie en het verhaal van de Ommerschans voor u onthullen. Op dit moment wordt er hard gewerkt om de drie tijdlagen zichtbaar te maken. Grachten worden weer watervoerend gemaakt, het baarhuis op het kerkhof is in ere hersteld, delen van het bastion worden teruggebracht. Veel grondverzet moet nog worden verricht maar we hopen dat gedeputeerde Hester May op 31 oktober 2015 een deel van het mysterie kan onthullen!

Grachten Ommerschans worden watervoerend gemaakt.
Grachten Ommerschans worden watervoerend gemaakt.
reageren

geef een reactie

  • Het verhaal van de Ommerschans | Staatsbosbeheer Overijssel
    29 september 2015 om 12:28

    […] Niet allen wordt de geschiedenis van de Ommerschans in het veld zichtbaar gemaakt, zie ook blog Het Mystery van de Ommerschans maar ook door het verhaal verder te vertellen brengen we het onder uw aandacht. Vele vrijwilligers […]

  • berend
    10 september 2015 om 17:20

    zonde van het geld , die honderdduizenden euri hadden veel beter besteed kunnen worden bijv in de ouderenzorg.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog