www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Ontdek de onbekende streken van Overijssel

3 juli 2020 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Boswachter met verrekijker

Boswachter met verrekijker

Dit jaar (her)ontdekken we de natuur in eigen land. In dit blog vind je tips van mij en mijn collega-boswachters in de provincie Overijssel. Stuk voor stuk minder bekende plekken die zeker een bezoekje waard zijn!

Wandelen in de natuur

Vroeger stond op de Woldberg een brandtoren van de Overijsselse Bosbrandweer, maar deze is in de loop van de tijd afgebroken. Nu staat er op die zelfde plek een uitkijktoren waar je naartoe kunt wandelen. Boven op de toren heb je uitzicht over meerdere provincies!

Zelf een wandelroute plannen in dit gebied? Gebruik de routeplanner van wandelnet.

Overijsselse Vecht bij Ommen
Overijsselse Vecht bij Ommen

Met kinderen op pad

Tussen Rijssen en Markelo, aan de rand van natuurgebied De Borkeld, ligt dagrecreatieterrein De Borkeld. Op de velden staan verschillende speelvoorzieningen, picknickbanken. Dat maakt het een leuke plek voor gezinnen met kinderen.

Vogels spotten

Eén van de beste plekken in Overijssel om vogels te spotten is De Weerribben. Maak bijvoorbeeld een tocht langs de vogelkijkhutten. Hotspots die je op je tocht absoluut niet mag missen zijn De Twitterhut, observatievlonder Lokkenpolder, vogelkijkhut De Meenteweg.

Ga terug in de tijd

In de 19e eeuw stonden er wel 75 steenovens langs de IJssel. In Baksteenfabriek Fortmond werden van 1828 tot 1976 stenen gebakken. Rond de steenfabriek is een wandeling uitgezet en door het dichte ooibos loopt een 2,5 km lang laarzenpad (hier zijn stevige schoenen geen overbodige luxe).

In Markelo loopt vanaf informatieboerderij ’n Witten een mooie wandelroute door een afwisselend natuurgebied én een archeologisch reservaat. Hier zijn nederzettingen en grafheuvels gevonden die tussen de 4000 en 6000 jaar oud zijn.

Op het terrein van de Ommerschans in het Vechtdal vind je levensechte verhalen, uit de periode 1820 toen hier een bedelaarskolonie werd gesticht door de Maatschappij van Weldadigheid. Een plek die ook op de nominatielijst van Unesco staat voor de status van Werelderfgoed.

Ommerschans in het Vechtdal
Ommerschans in het Vechtdal

Ga Fietsen

Pak de fiets en ontdek het prachtige coulisselandschap van Noordoost Twente. Je kunt heel goed je eigen route samenstellen m.b.v. het netwerk van routepaaltjes van Routenetwerken Twente.

Overnachten

In Overijssel staan prachtige vakantiewoningen midden in de natuur. Op landgoed Springendal vind je het charmante vakantiehuis de Wildspieker. Vakantiehuis De Borkeld is bijzonder vanwege de voorgaande bestemming: een werkschuur. De historische boerderij ‘t Holtermans, vermomd als exclusieve vakantiewoning, ligt op het prachtige landgoed Nijendal bij Olst nabij de IJssel. Bossen, graslanden en akkers wisselen elkaar af.

Onbekende streken in andere provincies bezoeken? Dat kan! Bekijk onze tips van de boswachter op www.staatsbosbeheer.nl/onbekendestreken.

reageren

geef een reactie

  • Piet Westbroek
    8 november 2020 om 10:23

    Ja. Beslist !! Overijssel is zo mooi ‘als-je-maar-wilt-zien’. Jakker je door door deze provincie alleen maar door op de wegen dan heb je veel gemist aan natuurschoon in deze provincie met – mooi meegenomen – gemoedelijke bewoners

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog