www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Bos naar de kapper!

21 september 2015 Boswachter Nico Arkes in Overijssel

Bos naar de kapper! Er wordt met grote machines hout geoogst in de bossen rond het Junner Koeland. Het blijft een fascinerend gezicht om zo’n machine aan het werk te zien! De houtvelmachine, ook wel Harvester genoemd, is uitgerust met stevige kaken waarmee hij de stam van een boom omvat. Het zaagblad komt tevoorschijn en de boom wordt gescheiden van zijn wortels. Met een luid gekraak zakt de gezaagde boom, in dit geval een grove den, tussen de jeneverbessen. Wat ontbreekt is een luide plof! De arm van de Harvester John Deer tilt de den op en legt hem keurig neer, op een de door de machinist gekozen plaats.

Lint betekent LET OP!
Lint betekent LET OP!

Lintjesregen! Met tijdelijke linten in het bos markeren we de plaatsen waar men extra zorgvuldig moeten zijn of waar de machines niet mogen komen. Hiermee beschermen we de vele natuurwaarden die het gebied rijk is. Medewerkers en vrijwilligers hebben het terrein zorgvuldig nagezocht op holen, nesten en bijzondere flora en waar nodig uitgelint. Deze linten zullen na de werkzaamheden weer worden verwijderd.

Staatsbosbeheer hout kent vele benuttingsmogelijkheden. Nadat de boom keurig is geveld wordt hij van alle takken ontdaan. De stam schuift heen en weer tussen twee rollen voorzien met tanden. Alle takken worden met kracht van de stam verwijderd. In de boardcomputer van de Harvester staan alle sortimenten al ingevoerd. Volautomatisch wordt de stam opgewerkt in verschillende lengtes en diktes, afhankelijk van de vraag van de afnemer van het hout. Nadat de boom keurig is opgewerkt en op stapeltjes in het bos lig, komt de houtuitrijwagen om alle verschillende sortimenten naar de afvoerwegen te brengen. Daar wordt het op grote stapels gelegd klaar voor transport naar de papierfabriek of houtzagerij.

Tijdelijk overlast. De boswerkzaamheden zullen ongeveer twee maanden duren. De Arriëres-wandelroute zal tijdelijk minder begaanbaar zijn. Ook zullen de bossen het eerste jaar wat chaotisch tonen. Maar de groeikracht van het bos zal met sprongen vooruit gaan. Met deze maatregelen kunnen de bomen die blijven staan een gezonde boomkruin ontwikkelen. En een groot bladerdak is voor bomen erg belangrijk. De bladeren zijn de motoren van het bos! En niet alleen een motor voor het bos maar als zuurstofleverancier voor ons allemaal. Neem gerust een keer een kijkje bij de oogstwerkzaamheden maar blijf op gepaste afstand. De wandelpaden worden tijdens de werkzaamheden zo goed als mogelijk vrijgehouden. Zodat u ook tijdens de werkzaamheden het gebied kunt beleven. Maar let wel op tijdens uw wandeling in gebieden waar gewerkt wordt, er kunnen nog takken los in de bomen hangen. Waar gewerkt wordt vallen immers spaanders!

 

Boswachter Nico Arkes

Twitter @vechtdalranger

Houtoogstmachine 'Harvester'

reageren

geef een reactie

  • Alex Hoving
    23 september 2015 om 07:48

    Onvoorstelbaar sterk deze machines. In twee seconden zagen ze de dikke stammen door.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog