www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Samen op de been voor de salamanders

10 februari 2016 Boswachter Denny Kroeze in Overijssel

In het waterZoals te lezen was is het deze zomer weer lekker zwemmen in Staphorst. Maar voordat er weer lekker gezwommen kan worden, zal er eerst veel werk worden verzet. De recreatieplas ‘Zwarte Dennen’ wordt doormiddel van een pomp leger gemaakt, maar er leven natuurlijk ook verschillende dieren in de plas.

2 opleidingen en scholen
Staatsbosbeheer vrijwilliger Marc Schils, tevens docent toegepaste biologie had twee schoolklassen opgetrommeld om te komen helpen met het vangen van de salamanders uit de plas. Dit waren studenten van de Toegepaste Biologie opleiding van het Groenhorst Almere en de Wildlife opleiding van de Groene Welle in Zwolle. Hierdoor hadden we 60 paar extra handen om te helpen!
Beide opleidingen en locaties hebben elkaar gevonden omdat de docenten geregeld contact met elkaar hebben en elkaar in veldwerk/onderzoek gedeeltelijk overlappen.In beide opleidingen is focus op natuuronderzoek en de afwegingen die natuurbeheer moet maken voor verschillende belangen, zoals recreatie en natuur.

onderzoekGoede vangst!
De leerlingen gingen gewapend met schepnetten scheppen om zoveel mogelijk salamanders tussen de planten uit te halen, zodat ze niet verdrogen op de kant. Nu de beesten toch gevangen zijn, zijn ze meteen goed bekeken en opgemeten. De leerlingen werden door de vrijwilligers van de natuurbeschermingsvereniging Staphorst/IJhorst begeleid tijdens het scheppen.
Tussendoor kregen de leerlingen nog uitleg van Staatsbosbeheer over het bosgebied waar ze waren beland, en hoorden hier onder andere over de geschiedenis. Ook vanuit de school kregen de leerlingen nog tijdens een wandeling uitleg, maar dan vooral over het doen van amfibieën-onderzoek en het afwegen van belangen in de natuur. Op het einde van de dag waren er 450 salamanders, 3 bruine kikkers en 1 stekelbaars gevangen, en werden na het onderzoek overgezet naar de oude bosvijver aan de overkant van de weg.
Namens deze boswachter worden alle leerlingen bedankt voor hun goede hulp!

Boswachter Denny Kroeze
Twitter: @boswachterDenny

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog