www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Zwaluwen weer terug

25 april 2016 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Boven de Lange Kolk bij Infocentrum IJssel Den Nul is het feest. Tientallen zwaluwen scheren over het water. De lange tocht vanuit het zuiden hebben ze heelhuids doorstaan. Kortgeleden kwamen ze aan. Eerst enkelen en nu voeren tientallen huiszwaluwen capriolen uit boven het water. Ze flitsen naar links, rechts, zwenken in een bijna haakse bocht, vliegen hoog en laag. In de zogenaamde zeil- of klimvlucht achtervolgen ze insecten. Een prachtig schouwspel.                                                       In het binnenland heb ik nog geen zwaluwen gezien. Maar hier boven het water is het zwaluwenlente.

?
Huiszwaluwentil. Foto: Anja Nijssen

Karakteristieke nestplaatsen voor huiszwaluwen zijn plekken onder dakranden. Vogelwerkgroep IJsselstreek plaatste vorig jaar een huiszwaluwtil op het buitenterrein van het Infocentrum. Een heus koloniehotel. De dakrand is door de architectuur van de til nagebootst. Ook is rekening gehouden met de voorkeur van de zwaluwen voor een witte achtergrond. De oorspronkelijke broedplaatsen waren bergen en kliffen. Huiszwaluwen bouwen kwartbolvormige nesten met vlieggaten aan de bovenzijde.

Als de insecten laag vliegen zijn de zwaluwen mooi te bewonderen. De witte stuit, het donkerblauw op de rug en de kort gevorkte staart. De ondervleugels zijn zwart, het lichaam en de keel wit. Mooie contrasten. Vooral bij een helder blauwe lucht en een zonnetje. Ik ben erg benieuwd of de zwaluwen binnenkort gebruik gaan maken van het met zorg gebouwde ‘huiszwaluwenhotel’ .

In de Lange Kolk nabij de drijfbrug hebben collega’s ook enkele nestvlotjes neergelegd voor de zwarte sterns. Niet dat de zwarte sterns, die rond koningsdag uit het zuiden verwacht worden, hier zullen nestelen, maar educatief is het wel. Onze IJsselnatuurgidsen kunnen zo gemakkelijk laten zien wat nestvlotjes zijn. Staatsbosbeheer legt elk voorjaar tientallen nestvlotjes in enkele afgelegen geulen in de uiterwaarden. Hierop krijgen de sterns in alle rust jongen en zo helpen we mee aan de instandhouding en uitbreiding van de soort.

Kom het zwaluwen schouwspel bewonderen vanaf het terras van het Infocentrum.

 

Met vriendelijke natuurgroeten,

IJsselboswachter Anja Nijssen

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog