www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Een walhalla voor de oeverzwaluw

31 mei 2016 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Aan de zuidkant van De Weerribben is in 2014 een nieuw natuurgebied opgeleverd; Wetering Oost en West. Door de combinatie van waterberging en natuur in dit gebied, is dit een perfecte plek voor vogels om te foerageren en te broeden. Door de aanwezigheid van vele insecten in en rond De Weerribben is deze omgeving een favoriet foerageergebied voor alle in Nederland voorkomende soorten zwaluwen. Voor de oeverzwaluw was er echter het probleem dat er geen nestgelegenheid was.

385

Door de betrokkenheid en actieve houding van de vogelwerkgroep van het IVN Noordwest-Overijssel is er in de nieuwe natuur een kunstmatige oeverzwaluwwand gecreëerd bij vogelkijkhut ‘de Twitterhut’. De oeverzwaluwwand in Wetering Oost telt 156 gaten. In 2014 is de oeverzwaluwwand geplaatst en direct maakte de oeverzwaluw gebruik van de wand. Vorig jaar waren bijna alle gaten bezet door de oeverzwaluw en nu zijn zo’n 70 % bezet.

Om dit succes te vieren, en om meer bekendheid te geven aan de oeverzwaluw is er met IVN Noordwest-Overijssel en Staatsbosbeheer een nieuw informatiepaneel gemaakt.

393

Dit infomatiepaneel is zaterdag 28 mei officieel onthuld door de leden van de Vogelwerkgroep. Het infopaneel en de oeverzwaluwenwand zijn te bekijken bij de Twitterhut aan de ing. Luteijnweg te Scheerwolde.

Boswachter Egbert Beens

Nationaal Park Weerribben-Wieden.

 

reageren

geef een reactie

  • Roelof Heringa
    31 mei 2016 om 18:39

    Hallo Egbert c.s.,
    Een mooie voorziening voor de oeverzwaluwen, hoewel het wel erg clean en kunstmatig overkomt. Maar ja, daar trekken die zwaluwen zich niks van aan; ze zijn vast blij met hun nieuwe huurflatjes. Hopelijk kunnen veel oeverzwaluwen het ‘muggenprobleem’ enigszins in de hand houden; ze verorberen de nodige kilo’s muggen.
    Mooi om te lezen dat het Weteringgebied nu kennelijk is afgerond. Heb ook een tijdje mogen meepraten in de voorbereidingen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog