www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Zomerboeket

8 augustus 2016 Boswachter Denny Kroeze in Overijssel

Foto: Anja Nijssen, wegberm

Groot is het verschil tusschen wegrand en waterkant. Het water bevordert den plantengroei en waarborgt een veilige standplaats, de weg is droog en stoffig, druk betreden en bereden, vol avonturen en gevaar. Alleen taaie en weerbare planten kunnen het daar uithouden, het teere schone vlucht naar de stille afgelegen oorden van moeras en bosch, hei en duin.
Maar tegenspoed verhoogt de levenskracht, de wegplanten zijn dan ook van alle markten thuis en verspreiden zich over de heele wereld.
Bestaat er een tevredener plant dan de weegbree? Geen bodem is haar te schraal of te hard. Dagen blijft ze bedolven onder ’t stof of onder tonnen en kisten, zonder dat ’t iets schijnt te deren. Is de verdrukking ten einde, dan groeit de plant weer voort.
Citaat Verkade album Zomer Jac. P. Thijsse 1907.

Als ik op de ringweg van Zwolle tussen de vele ronkende auto’s en vrachtwagens voor de verkeerslichten sta te wachten laat ik mijn blik over de prachtig bloeiende wegbermen gaan. De vertellingen en bovenstaande regels uit het Verkade zomeralbum schieten me te binnen. Stoffige wegen? Tonnen en kisten? Weegbree op het pad? 1907 lijkt lang geleden als ik zo om me heen kijk. In ruim honderd jaar is er veel veranderd. De stoffige landwegen hebben plaatsgemaakt voor ringwegen en autobanen. Paard en wagen voor snelle auto’s en vrachtwagens. En toch… ze bestaan nog. De stoffige zandwegen. Ook in Salland. En wat vroeger spontaan groeide wordt nu door plantsoenen diensten ingezaaid langs bijvoorbeeld de ringweg in Zwolle. Ik sla even af en maak een foto. Prachtig bloeien nu overal de zomerbloeiers. Zoals Pastinaak, vroeger als groente gebruikt. De Peen met zijn mooi samengevouwde nestjes, of op de wat vochtiger grond de schitterende paars gekleurde Kattestaart, het gele Vlas, Margrieten, Kamille, Boerenwormkruid en Wilgenroosjes. Het is echt feest in de natuur. Tussen alle tinten groen springen de kleurige bloemen goed in het oog. Een zomerboeket met alle kleuren van de regenboog. Geniet ervan. Ook als u via geplaveide wegen naar uw werk rijdt. Of tijdens uw vakantie of weekenden als u wat meer tijd heeft om onze prachtige natuurterreinen te bezoeken. Overal is het zomerse kleuren- en geuren feest te beleven.

Met vriendelijke natuurgroeten,
IJsselboswachter Anja Nijssen

reageren

geef een reactie

 • R.B. Heringa
  8 augustus 2016 om 10:58

  Dag Anja,
  De bloeiende bermen in Zwolle zijn te danken aan het volhardende en in die dagen (jaren ’70) volstrekt revolutionaire beleid van de directeur Gemeentewerken Zwolle (zijn naam heb ik helaas niet meer paraat..). Hij wilde via de bloeiende bermen o.a. de vlinders de stad in brengen.
  groetjes, Roelof Heringa

  • Arend Spijker
   8 augustus 2016 om 13:31

   Gerard Mosterd is de grondlegger van het groeibeleid in de gemeente Zwolle

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog