www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Winterklaar maken

25 oktober 2016 Boswachter Anja Nijssen in Overijssel
winterklaar maken

winterklaar maken

We hebben dit jaar kunnen genieten van een mooie lange nazomer met veel zon en hoge temperaturen. Dat was ook te merken bij het natuurbad de Lange Kolk. Op zonnige dagen was het druk op de ligweide en in het zwemwater. En dat ging door tot kort geleden. Fijn dat er zoveel gebruik gemaakt is van deze unieke zwemlocatie.

Nu ik dit blog schrijf giert de wind om het Infocentrum en komt het regenwater met bakken uit de hemel in felle buien. De zomer is nu echt voorbij. Hoog tijd om de Lange Kolk weer winterklaar te maken.
De nieuwe drijflijnen worden weer uit het water gehaald, borden worden weer binnen opgeslagen en het terrein wordt schoongemaakt. Het recreatieseizoen is weer voorbij en dus is het weer tijd voor groot onderhoud.

Kappen en snoeien

Om meer openheid en transparantie te creëren werden er afgelopen winter al kap- en snoeiwerkzaamheden verricht. Ook is toen de parkeerplaats helemaal opgeknapt. De tijd is gekomen om  weer verder te gaan met deze werkzaamheden. De aannemer is begonnen met het weghalen van de onderbegroeiing bij de essen langs de slootkant. Als die klus geklaard is zal er ingezaaid worden met graszaad. Daardoor worden zwemplas en Infocentrum meer een eenheid in plaats van twee losse objecten.

Cyclus

Ook de begroeiing langs de beek op het buitenterrein van het Infocentrum zal weer aangepakt worden. Wilgen groeien razendsnel en regelmatig afzetten is daarom nodig. De beek zal weer uitgekorfd (opgeschoond) worden en langs het wandelpad wordt geklepeld en gemaaid. Eventjes zal dat een kaal gezicht zijn. De ervaring leert echter dat in no time de begroeiing weer terugkomt. Kleurrijke bloemen krijgen dan weer de gelegenheid te groeien en te bloeien. Totdat de wilgen weer de overhand krijgen. En dan…begint de cyclus weer opnieuw.

Met vriendelijke natuurgroeten,
IJsselboswachter Anja Nijssen

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog