www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Een buitenschilder aan het werk

1 november 2016 Boswachter Anja Nijssen in Overijssel
fietsen tegen hek

Genieten van de herfst Foto: Anja Nijssen

Wat een kleurenpracht! Het is feest buiten. Na een jaar groeien en bloeien en zorgen voor nageslacht is het nu tijd om uit te rusten.

De beukenbomen bijvoorbeeld kregen in het voorjaar tere lichtgroene en zacht gewimperde blaadjes. Gedurende het voorjaar en zomer werden de blaadjes leerachtiger en donkergroen. Ondertussen werden de minuscule bloemetjes bestoven en ontwikkelden er zich vruchten. Met miljoenen tegelijk lieten de vruchten in de herfst los en konden mens en dier de beukennootjes rapen om op te eten. De mooie gestekelde napjes zijn prachtig decoratief in herfstbakjes of om poppetjes van te maken.

Kleuren

En dan is de boom nog niet klaar. Het kostbare chlorofyl (bladgroen) moet teruggetrokken worden voor de groeiprocessen van het volgende jaar. De bladeren gaan dan verkleuren. Voor de beuk is de herfstkleur bruin. Voor de Amerikaanse eik prachtig rood. De lariksen verliezen hun geel geworden naalden. Dit in tegenstelling tot de fijnspar. Die behoudt zijn naalden in de winter. Zodoende hebben wij groene kerstbomen in huis in december.

Geuren

Momenteel beleven we een prachtige herfst. De typische mist in de ochtend en daarna opklaringen met zon en blauwe luchten. Ga naar buiten! Ruik de herfstgeuren, geniet van alle kleuren in dit mooie herfstschilderij.

Met vriendelijke natuurgroeten,
IJsselboswachter Anja Nijssen

reageren

geef een reactie

 • k.h.ringenoldus
  18 december 2016 om 19:40

  Wat een leuke inspirerende omschrijving van onze gezamelijke schatkamer.
  we waren de hele middag in het haaksbergerveen.

 • Wil van Lieshout
  1 november 2016 om 16:44

  Ben net terug van 3,5 uur wandelen over de Sallandse Heuvelrug. Prachtig!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog