www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Geniet, maar wees alert na ‘t natuurgeweld!

18 januari 2017 Boswachter Jos Kloppenburg in Overijssel
veiligheid in het bos

Forse afgebroken takken liggen onder de bomen.

Rijp, sneeuw en ijs op de takken. Een prachtig gezicht en goed voor fotografen, dichters, schilders en natuurgenieters, maar bomen hebben het dan behoorlijk te verduren. Als je er ook nog eens harde wind bij hebt, dan wordt het zelfs de meest imposante bomen soms teveel. Dat constateerde ik afgelopen zaterdag.

Tijdens mijn surveillance ronde bezocht ik onder andere de grootste ‘ zandbak’ van het Vechtdal, de Sahara in de boswachterij Ommen.

Het was nog rustig op deze zandverstuiving. Vanaf de parkeerplaats liep ik de Sahara op. Ik zag onder de dennen voor mij veel takken op de grond liggen, als ledematen geamputeerd van de grove dennen van formaat. Waarschijnlijk hebben juist deze takken de volle wind op hun kop gehad.  Dat was dus, in combinatie met de zware belasting van de winterse neerslag, voldoende om zelfs grote stevige takken te doen afbreken als luciferhoutjes.

Dan denk je, “oké, die bomen staan gelukkig nog overeind”. Maar toen ik naar boven keek zag ik aan veel dennen nog afgebroken takken hangen. Die hingen hoog en los, balancerend op andere takken, of nog net vast aan de bomen. Een gevaarlijke situatie dus.

loshangende takken zorgen voor onveilige situatie
Loshangende, afgebroken takken in de grote grove dennen zorgen voor een onveilige situatie.

Veilig

Aangezien u als bezoeker dit stukje beter kunt mijden heb ik dit afgezet met rood-wit lint. Om toch veilig de Sahara te bereiken adviseer ik om buiten het lint om te lopen, over het meest open gedeelte. Gaat u het bos in, kijk dan goed naar boven of er loshangende takken in de bomen hangen. Als dat zo is, loop er dan omheen.

Op een aantal paden en wegen waar ik heb gereden en gelopen in o.a. de boswachterij Ommen heb ik waar mogelijk takken aan de kant getrokken. De rest van de routes zullen de komende tijd worden opgeschoond. Dit geldt ook in de andere boswachterijen van Staatsbosbeheer in het Vechtdal. Dat zijn heel wat kilometers.

Als u als wandelaar, fietser of ruiter situaties tegen komt die echt gevaarlijk zijn, of wanneer de doorgang helemaal is gebarricadeerd,  dan stel ik het zeer op prijs wanneer u dat aan mij meldt via mailto:j.kloppenburg@Staatsbosbeheer.nl.

En laat u zich vooral niet weerhouden er op uit te gaan in het Vechtdal om te genieten van de natuur in haar wintertooi.

Jos Kloppenburg
Boswachter publiek Vechtdal

 

 

reageren

geef een reactie

  • Jos Kloppenburg
    20 januari 2017 om 08:53

    Ja, dat is goed opgemerkt. Naast de grove den is ook de Douglas(spar) daarvoor gevoelig.

  • Jan
    18 januari 2017 om 17:57

    Ik zag het ook bij ons in Leersum. Alleen grove den leek het wel. Klopt Dat?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog