www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Na de storm….

28 februari 2017 Boswachter Anja Nijssen in Overijssel
afgewaaide tak

Een enkele afgewaaide tak op het pad na de storm.

…is er stilte in het bos.

Vorige week donderdag was Nederland in de ban van een stevige storm. In Engeland Doris genaamd, in Duitsland Thomas, en in Nederland gewoon dé storm. Codes oranje of geel.
Bomen knakten her en der als luciferhoutjes, vrachtwagencombinaties kantelden, bomen vielen op huizen en wegen. Vliegtuigen konden niet vertrekken en de NS had een speciale stormdienstregeling. Hulpdiensten moesten honderden keren in actie komen.

Landgoed ’t Nijendal

Hier in Overijssel viel het over het algemeen gezien wel mee. Ook hier natuurlijk de nodige schade en ongerief. Maar niet te vergelijken met de situatie in Engeland.
Op mijn storminspectieronde op vrijdag trof ik in ’t Nijendal een schoon gewaaid bos. Hier en daar lagen er wat takken en takjes op de grond. Maar niet noemenswaardig veel. Als een echte stoere boswachter sjouwde  ik deze takken naar de zijkanten van de paden. Zo ontstond er geen hinder of gevaar voor wandelaars en mountainbikers.

Er waren op dat moment veel wandelaars die even een frisse neus kwamen halen. Een mooi zonnetje, prachtige wolkenluchten en een fris windje lokten de bezoekers naar buiten. Ook mijn net nieuwe collega, boswachter ecologie Wendy, was er op uit getrokken om haar nieuwe werkgebied te verkennen. Samen verplaatsten we een zware tak het bos in. En passant kon ik haar wat wetenswaardigheden vertellen over dit mooie landgoed.

Genieten

Het was echt genieten in het bos. Vinkjes, koolmezen, de buizerd en zelfs een specht lieten hun lentegeluiden horen. De kamperfoelie toonde al haar groene blaadjes en hier en daar waren al schuchter de aanzet van de voorjaarsbloeiers waar te nemen.
Of u deze week nou carnaval heeft gevierd of niet, u bent welkom om te komen genieten van een heerlijke boswandeling. Of waai lekker uit tijdens een wandeling langs de IJssel.

Met vriendelijke natuurgroeten,
IJsselboswachter Anja Nijssen

reageren

geef een reactie

 • Wil van Lieshout
  21 januari 2018 om 16:33

  Het ene bos is het andere niet. Op de Sallandse heuvelrug is het een chaos.
  Het is NIET aan te raden te gaan wandelen of fietsen omdat talloze bomen op half elf hangen en bij de eerste de beste windvlaag naar beneden komen.
  Overigens was het geen code geel maar ROOD.
  Treinen en bussen mochten niet meer rijden etc. etc.
  Ik kan er over mee praten want ik zat er midden in. Angstaanjagend!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog