www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Kroamschudd’n in Nijverdal

2 maart 2017 boswachters in Overijssel

Volgens Twents gebruik was het zondag 26 februari Kroamschudd’n in de schaapskooi Twilhaar te Nijverdal.

De wollige dames van de schaapskudde op de Sallandse heuvelrug hebben het zondag druk gehad met het tonen van hun jonge kroost tijdens het Kroamschudd’n. De ongeveer 300 schapen en de ruim 350 lammetjes van schaapsherder André Kühn, waarvan een groot deel bij de schaapskooi Twilhaar staat, hebben zich van hun beste kant laten zien. Onder toeziend oog van de vele bezoekers en de pers wandelden de schapen uit de kooi naar buiten. Klik hier voor de reportage van RTV Oost.

Krentenwegge

Onder het genot van een kopje koffie of warme chocolademelk en volgens Twents gebruik overheerlijke krentenwegge  zijn de vele lammetjes en geitjes bewonderd.
Wat een prachtig gezicht al dat jonge spul in de hokken bij hun moeder. De wat oudere lammetjes zetten hun eerste soms wankele schreden in de wei. Dat leverde heel wat grappige capriolen op onder het toeziend oog van hun wollige moeders en de Pyreneese berghond.

kroamschudd'n
lammetjesdag 2017

Schapen en heide

Wanneer de lammetjes groot genoeg zijn gaan ze met de kudde mee naar de heide. De schapen eten op de heide van de grassen en de struiken. De uitwerpselen van de schapen trekken insecten aan die op hun beurt weer gegeten worden door de vogels. Zo zorgen de schapen ook voor een grotere variatie van het dieren- en plantenleven op de heide. Zonder de schapen en ander actief beheer van de heide zouden de heidevelden geleidelijk aan veranderen in bos. Naast het nut van de kudde is het ook een prachtig gezicht om al die witte wollige dames en hun kroost over de heide te zien lopen met de herder en zijn honden.

Met dank aan de schapen en geiten, André Kühn en zijn medewerkers, de medewerkers van BuitenGewoonLekker en de vrijwilligers van Staatsbosbeheer voor deze mooie dag.

Zondag 11 juni zal het Schaapscheerdersfeest bij Twilhaar plaatsvinden.
Komt u dan ook?

Florinde van Breen, stagiare bij herder André Kühn, en Hanneke Elbersen, medewerker BuitenCentrum Sallandse Heuvelrug

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog