www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Gastblog: op pad met boswachter Nico

28 maart 2017 boswachters in Overijssel
Natuurwijs

Boswachter Nico gaat op stap met kinderen van o.b.s. Nieuwebrug

Leerkracht Tanja Bouwhuis van o.b.s. Nieuwebrug vertelt over hun ervaring met Natuurwijs.

Het was 23 maart een fantastische ochtend voor de onderbouw van o.b.s. Nieuwebrug. We startten bij een “onbekend” zwart-wit dier op een bordje. Nico maakt graag grapjes: Is het een stinkdier? Stinkt hij dan? Een wasbeer? Heeft hij een washandje? De kinderen raadden uiteindelijk dat het een das is, waarna Nico ze op kinderniveau de verdere info gaf.

das
Welk dier staat er op het bord?

Hongerige vogeltjes, een rolwedstrijd en kringlopen

De kinderen werden op speelse wijze betrokken bij het wel en wee van de vogels. Ze speelden een wedstrijd in twee nesten, waarbij de jongen gevoerd moesten worden. Ook de vogeltjes van 4 jaar deden erg hun best en waren zeer hongerig. Tijdens het vrije spelen rolden er groepjes kinderen door het zand in de Sahara van de randen naar beneden. Ze gooiden enthousiast de jassen en laarzen uit en hielden een wedstrijd wie het verste kon rollen. Nico was ondertussen met twee kinderen de kringloop van ei tot vlinder aan het uitbeelden met behulp van dennenappels.
Later mochten ze spontaan aan de groep presenteren over de rups en de metamorfose.

kringloop
Vlinders in het zand

Blub-blubberdie-blub

Nico verraste ons tussendoor met een stukje muziek op een mini-gitaartje. De kinderen zongen vrolijk mee met het vissenlied van blub-blubberdie-blub.
Het hoogtepunt was bomenmuziek. Er werd vol bewondering geluisterd en contact met de boom gemaakt. De kinderen maakten mooie opmerkingen: “Misschien is de boom niet blij” en “Dit ga ik aan mijn moeder vertellen!”

meezingen
Muziek met een mini-gitaartje

Deze ervaring heeft grote indruk op de kinderen gemaakt. Dit was echt natuurbeleving!

Tanja Bouwhuis (leerkracht)

reageren

geef een reactie

  • Roelof Heringa
    30 maart 2017 om 13:16

    Mooie aktie, Nico! Zeker iets om te herhalen!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog