www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Wereld Ranger Dag: hulde aan de boswachter!

31 juli 2017 boswachters in Overijssel

Vakantieherinneringen

Ik zit bij het raampje met half dichtgeknepen ogen. Het lukt me niet een film te kijken of Annejet van der Zijl uit mijn handbagage te pakken. Niet de felle zon maar mijn mijmeringen zijn hier schuldig aan. En ik vind het helemaal niet erg. Mijn gedachten dwalen af naar de vrolijke tuimelaars met hun aandoenlijk witte buikjes. Ik ben een geluksvogel als ik 12 exemplaren van de 300 tellende populatie door eigen duikbril zie en hun ziel en zaligheid voel. Minstens zo charismatisch zijn de bultruggen. Iets minder elegant maar even indrukwekkend werken ze zich op tot hoog boven de golven om in een enorm waterballet weer neer te komen. Hele groepen migreren over grote afstanden richting warmer water om te paren en te baren. Mijn geluk is blijkbaar nog niet op want ik mag ze kilometers volgen langs de kust van de Indische oceaan.

Vieren en herdenken
Kizimkazi verdwijnt al snel onder mij en het hele eiland is slechts nog een stipje. Om de opkomende heimwee te onderdrukken pak ik de glossy van Kenia Airways die voor mij ingeklemd zit tussen de safetycard en paperbag . ‘Connecting Africa to the world’ is de belofte op de cover. Veel reclame en advertorials. Dat doet de afdeling marketing en communicatie goed. Tussen de grote merken auto’s en horloges bladert de fly-guide mij richting prachtige wildlife-reportages. Op de nieuwspagina valt mijn oog op de aankondiging van World Ranger Day op 31 juli. Op deze dag wordt wereldwijd het werk gevierd dat rangers doen om de natuur- en cultuurschatten van de aarde te beschermen. Ook worden rangers herdacht die tijdens hun werk werden gedood of gewond raakten. Vorig jaar stierven meer dan 50 rangers tijdens hun werk, het beschermen van bedreigde diersoorten. Hiervan werden 21 rangers vermoord door onder meer stropers. Deze cijfers zijn vertekend omdat niet alle sterfgevallen blijkbaar worden gerapporteerd volgens The Thin Green Line Foundation.  

‘Rangers’ van Staatsbosbeheer in Overijssel

Geweld en vandalisme
Het werk van een ranger is te vergelijken met dat van een boswachter in Nederland. Eén van de taken van een ranger of boswachter is het toezicht houden en handhaven van de regels in een natuurreservaat of een nationaal park. Er zijn veel overeenkomsten te vinden in het takenpakket. Gelukkig raken ‘onze’ boswachters niet snel (dodelijk) gewond omdat ‘’de Grote Vijf ” in ons kikkerlandje anders van aard zijn. Toch is het werk niet ongevaarlijk. De beroepsziekte Lyme als gevolg van een beet door een besmette teek is een serieuze bedreiging. En met geweld en vandalisme worden onze natuurbeschermers steeds vaker geconfronteerd. Helaas loopt dat lang niet altijd met een sisser af, getuige de voorbeelden van blijvend letsel.

Dank je wel
De druk op de natuur in Nederland is hoog en daarmee de uitdaging voor natuurbeheerders groot. En eerlijk gezegd maak ik vaker een boswandeling dan ik mij de risico’s realiseer die de boswachters nemen om de natuur te beschermen en te laten beleven. World Ranger Day op 31 juli is het juiste moment om daar bij stil te staan. Ook al denk ik dat elk ander moment ook goed is om te zeggen: Dank je wel boswachter!

Roswitha E. Rood, adviseur communicatie Staatsbosbeheer Overijssel

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog