www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Het wordt stil in het bos

23 januari 2018 Boswachter Nico Arkes in Overijssel

Duurzaamheid is een permanent punt van aandacht bij Staatsbosbeheer. Duurzaamheid in onze terreinen begint bij het kritisch blijven naar de in te zetten bedrijfsmiddelen en de mate van milieubelasting die het bedrijfsmiddel heeft.

In onze zoektocht naar het verminderen van de CO2 uitstoot heeft Staatsbosbeheer de firma Husqvarna en Stihl gevraagd wat hun professionele lijn in handgereedschappen is, met betrekking tot duurzaam werken.

Back to the Future

Maandag 22 januari werd het antwoord door de firma Stihl aan de beheereenheid Vechtdal gepresenteerd. Een volledig omgebouwde Volkswagen bus, bomvol moderne elektronica en elektrisch aangedreven professioneel handgereedschap. Motorzagen, bosmaaiers, bladblazers, heggenschaar, slijptol, noem maar op alles aangedreven door Lithium-lon pro accu’s. Geen benzinemotoren meer! Wel moest ik even denken aan de film Back tot he Future toen de achterklep van de bus openging. In het midden van de laadruimte stond een grote converter met blauw licht te knipperen die wel wat weg had van de ‘Flux Capacitor’!

inrichting
De inrichting van de bedrijfsauto met elektrisch gereedschap

Elektrisch

Ivo Dekker van de firma Brover, verantwoordelijk voor de inrichting van de bedrijfsauto, gaf ter plaatse uitleg hoe het een en ander werkt. De converter wordt deels opgeladen door het op het dak geplaatste zonnepaneel en uiteraard laadt het ook bij tijdens het rijden. Een grote uitschuifkast met het laadsysteem van alle verschillende accu’s. Proefondervindelijk moet worden vastgesteld welke accu het meest past bij welke klus. Uiteraard zit er verschil in gebruiksduur en bijbehorend gewicht. Alle accu’s hebben een levensduur van 10 jaar.

Pilot

Jamy de Vries van de firma Stihl gaf een demonstratie van alle verschillende handgereedschap en de afstelmogelijkheden. De beheereenheid Vechtdal mag de pilot draaien met machines van Stihl. Elders in het land zal een soortgelijke pilot van start gaan met machines van Husqvarna. De ervaringen van onze medewerkers zullen bijdragen tot het verbeteren van de machines en verminderen van de CO2 uitstoot.  Innovatie en techniek staat nooit stil, maar zorgen er wel voor dat het stiller wordt in het bos!

Vechtdal
De beheereenheid Vechtdal mag de pilot draaien met machines van Stihl.
reageren

geef een reactie

  • Roelof Heringa
    24 januari 2018 om 12:53

    Hallo Nico en team Vechtdal,
    Goed bezig samen! Kunnen we de vogels blijven horen…. enne is gehoorbescherming wellicht niet meer nodig?
    groetjes, Roelof

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog