www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

We houden Nederland samen schoon

21 maart 2018 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel

Groep 5 van de Constatijnschool na afloop van het vuilruimen

"We houden Nederland samen schoon." Onder dit motto sloegen de Constantijnschool uit Rijssen, Staatsbosbeheer en de Windroos, een kleinschalige zorgorganisatie, de handen ineen en gingen woensdagmorgen 21 maart samen de natuur in om eens flink schoon te maken.

De Windroos is een kleinschalige zorgorganisatie die mensen met uiteenlopende problematiek in de thuissituatie ondersteunt. In dit kader bedacht Wim van Wingerden, een van de trajectbegeleiders van de Windroos, een innovatief plan dat zorg, onderwijs en de natuur verbindt. Samen met een zorgvrager werd een plan uitgedacht waarbinnen basisschoolklassen tegen een onkostenvergoeding een ochtend de natuur in kunnen. In terreinen van Staatsbosbeheer hebben het afgelopen jaar ruim 30 schoolklassen al projecten ondernomen als slootjesvissen, kriebelbeestjes zoeken, herfsttochten, fossielen & dino’s of de Uilenclinic. Het project kreeg als naam: ‘Buutvrij Natuureducatie’.

Na een geslaagde herfstwandeling met groep 5 van de Constantijnschool, bedachten de initiatiefnemer van Buutvrij en de leerkrachten van de Constantijnschool samen een plan: Rommel opruimen in de natuur. Staatsbosbeheer was natuurlijk  direct te porren voor dit initiatief. In het kader van Nederland Schoon ging de 37 kinderen tellende schoolklas woensdag 21 maart aan de slag. Nederland Schoon is een landelijk initiatief waar men schoonmaakacties aan kan melden in het kader van de landelijke opschoondag op zaterdag 24 maart. Na een korte uitleg over wat zwerfafval met de natuur doet, werd er met hulp van ouders, boswachter en Buutvrij veel afval uit de bosjes geraapt. Vanaf de dagcamping bij Informatieboerderij ’n Witten op de Borkeld wandelde de groep al rommel rapend het rolstoelpad. Glazen flessen, plastic bekertjes, sigarettenpeuken en papier; er verdween van alles in de vuilniszak.

Lammetjes knuffelen
Halverwege de schoonmaakactie hield de groep halt bij de schaapskooi waar herder Jos Duurland vertelde over de kudde. Het was een hoogtepunt toen de kinderen in de ‘kraamkamer’ allemaal een pasgeboren lammetje van één dag oud mochten knuffelen. Binnenkort is het weer Lammetjesdag. Dan kan iedereen zelf ervaren hoe het is om een pasgeboren lammetje te knuffelen en kan men een lammetje adopteren. Er worden pannenkoeken gebakken en er is beschuit met muisjes voor iedereen. Op zondag 13 mei vindt de Lammetjesdag van de schaapskudde weer plaats van 10.00 tot 16.00 bij Informatieboerderij ’n Witten op de dagcamping bij de Borkeld, Borkeldweg 17 in Markelo.

Goed resultaat
Het resultaat van de ochtend bleek een xxl-vuilniszak boordevol zwerfafval en een tevreden schoolklas met een frisse neus. Voor Staatsbosbeheer is vooral de bewustwording van de kinderen rondom het omgaan met afval een belangrijk element. Deze kinderen zullen hun omgeving er de komende tijd zeker op aanspreken wanneer er een sigarettenpeuk of ander stuk afval op de grond gegooid wordt.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog