www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Houtdagen in Noord-Overijssel

17 januari 2020 Boswachter Denny Kroeze in Overijssel

Staatsbosbeheer Overijssel organiseert in februari een aantal houtdagen in het noorden van de provincie. Tijdens deze dagen is het voor particulieren mogelijk om stammen uit lokale boswachterijen te kopen voor het gebruik als haardhout. Op landelijk niveau organiseert Staatsbosbeheer geen haardhoutdagen maar in de boswachterijen Steenwijkerwold, Staphorst en Hardenberg is er tijdens regulier bosbeheer kleine hoeveelheden hout beschikbaar gesteld voor particulier gebruik. Hiermee komen we tegemoet aan de vraag uit de streek. Door de kleine hoeveelheden geldt het voor deze dagen: op = op. De stammen zijn ongeveer 2 meter lang.

De houtdagen voor Overijssel zijn:

• Boswachterij Steenwijkerwold: Zaterdag 1 februari (Adres: ’t Goor 1a, Baars)
• Boswachterij Staphorst: Zaterdag 8 februari (Locatie: Noordelijke parkeerplaats van recreatievijver de Zwarte Dennen, Vijverweg te Staphorst)
• Boswachterij Hardenberg: Zaterdag 15 februari (Locatie: Parkeerplaats van recreatievijver de Oldemeijer, Oldemeijerweg te Hardenberg)

Bij alle locaties gelden:

De tijden: 8.30 uur tot 13.00 uur
De prijs: 45,00 euro per stère (= 1 meter breed, 1 meter lang en 1 meter hoog)
Houtsoorten: Inlandse en Amerikaanse eik en beuk uit eigen boswachterij
Maximale afname: 4 stère
OP = OP.
Reserveren is niet mogelijk

Bosbeheer

Om een bos gevarieerd en toekomstbestendig te houden voor mens, plant en dier, is bomenkap nodig. En omdat we willen bijdragen aan duurzame houtproductie in Nederland.
We maken daarmee ruimte voor jonge bomen (‘dunnen’ en verjonging van bos), voor gezonde bomen (zoals bij essentaksterfte) of voor andere, waardevolle natuur (om bijvoorbeeld de leefruimte voor beschermde dier- en plantensoorten te creëren die in open landschappen leven). Dat laatste betekent dat we soms op plekken bomen weghalen. Het gaat uiteindelijk om de beste natuur op de beste plek.
De opbrengsten van hout worden gebruikt om het natuurbeheer wat Staatsbosbeheer doet mede te financieren. De verkoop van brandhout maakt hier slechts een klein deel van uit.

Meer bos

Staatsbosbeheer wil, net als vele Nederlanders, meer bos in Nederland. De klimaatdoelstellingen van de regering vragen daar meer dan ooit om. Daarom wil Staatsbosbeheer op landelijk niveau de komende jaren in ieder geval 5.000 hectare bos aanplanten in onze eigen gebieden waar dat kan.

Meer info

Lees HIER meer  over bos en hout bij Staatsbosbeheer en VEILIG STOKEN doe je zo.

https://youtu.be/Dsd84UShzOE

reageren

geef een reactie

  • Chris
    5 april 2022 om 13:19

    Ondbossing in hardenberg zo zonde paden 1 en al modder kale vlaktes er word niet even een selectie gemaakt tussen de bomen door maar hele vlakte weg gezaagd? Waarom dit noodzakelijk is ? Geen ide en wat krijgen we terug uiteindelijk een rijtjes bomen bos

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog