www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Grote Vuurvlinder: nergens ter wereld behalve hier!

3 september 2020 Boswachter Denny Kroeze in Overijssel

Voor een betere biodiversiteit wordt flink wat werk verzet in De Weerribben. Zoeken en beschermen van broedplaatsen van de Grote Vuurvlinder is een van de vele maatregelen voor natuurherstel. Zo krijgt het eitje de kans om te groeien en te overwinteren als rups. Volgend jaar zien we haar hopelijk als prachtige Grote Vuurvlinder terug! Deze zeldzame vlinder komt nergens anders ter wereld voor dan hier in het Nationaal Park en in de Rottige Meente in Friesland.

Vuur rode punt
Wekenlang speurden boswachters en onderzoekers de Nederlandse Everglades af op zoek naar waterzuring. Dit is de enige plant waarop de Grote Vuurvlinder haar eitjes afzet. Deze zogenaamde waardplant groeit net iets lager dan het riet, waardoor de eitjes beter beschermd zijn tegen weer en wind. Bij elke plant waarop eitjes zijn gespot is een bamboestok geplaatst. Honderden zijn er in het moeras gezet. Door de opvallende vuurrode punt is de plant voor beheerders makkelijker te ontwijken. Zo wordt voorkomen dat ze met het riet worden kort gemaaid.

Samen met pachters
Niet alleen de natuurterreinen die Staatsbosbeheer zelf beheert wordt het maaiwerk aangepast ten behoeve van de Grote Vuurvlinder. Ook de percelen die worden verpacht zijn geïnventariseerd op waardplanten en gemarkeerd met bamboestokken. Zodat ook de pachter tijdens het maaien makkelijker rekening kan houden met de broedplaatsen. Door er omheen te maaien blijft de waardplant staan en heeft de Grote Vuurvlinder meer kans op een langer leven.

Boswachter Denny Kroeze in gesprek met Susan Oosterlaar, onderzoeker en Grote Vuurvlinder-kenner.

Europese natuurontwikkelopgave
De unieke natuur van De Weerribben staat onder druk. Het moerasgebied is onder andere door een overdosis stikstof op veel plaatsen razendsnel dichtgegroeid. Hierdoor verdwijnen zeldzame planten en dieren. Vogels en insecten die van open moeras houden, hebben moeite om te overleven. Ook is hun leefgebied in de loop der jaren kleiner geworden. Op veel plaatsen ontbreken natuurlijke verbindingen naar omliggende natuurgebieden.

Er is veel nodig om de biodiversiteit te herstellen. We beginnen in het najaar in de omgeving van de Kooi van Pen en Noordmanen. Het is nodig om meer open water en verbindingen te maken. Dat doen we onder andere door watergangen weer open te maken, petgaten te graven en bomen te verwijderen die zich snel uitzaaien zodat het gebied minder snel dicht groeit. Meer weten? Kijk hier op de website van de provincie Overijssel.

reageren

geef een reactie

 • Daan Bruijsters
  28 oktober 2020 om 15:22

  Grote vuurvlinder komt onder andere in Oostelijk Duitsland veelvuldig voor, dus Trumpiaanse overdrijving hoort hier niet thuis.

  • Daniel
   28 februari 2021 om 11:46

   Het gaat om de ondersoort ‘Lycaena dispar batava’. Deze komt wereldwijd alleen nog in Nederland voor. Samen met de Noordse woelmuis de enige endemische soorten van Nederland. Een paar jaar geleden werden de werkelijke aantallen geschat op min. 50 tot max 400 exemplaren. Er is geen sprake van overdrijving.

 • Annemieke Rood
  3 september 2020 om 17:58

  Het is heet indrukwekkend hoe ons kleine landje voor de natuur zorge.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog