www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Een levende doodskist

30 september 2020 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Een levende doodskist…geniaal! Ik zag het NOS filmpje over dit nieuwe product. Begraven in een kist die bestaat uit mycelium; het wortelnetwerk van paddenstoelen. Schimmel wordt in een mal gedaan, krijgt voeding en groeit dan uit in de vorm van een doodskist. Het eindresultaat - een soort piepschuimachtig materiaal - is licht en sterk. Eénmaal in de bodem wordt het mycelium weer actief. En laat mycelium nu juist DE grote opruimer in de natuur zijn! Het is van essentieel belang voor de bodem. Het breekt organisch materiaal af, zoals het blad van de bomen en verwerkt het tot humus.

Advies op maat

In gedachten zie ik begraafplaatsen vol paddenstoelen.  Ik vraag me af of je dan kunt kiezen uit het soort paddenstoelen dat er uit je kist gaat groeien. Hmm.. voor de vrolijke, levenslustige mensen zou ik een kist met vliegenzwammen willen aanbevelen. De rood met witte stippen paddenstoel vrolijkt het bos op als geen ander en maakt elke herfstdag compleet. Voor de wat serieuzere types onder ons, met filosofische gedachten, vind ik een graf met geschubde inktzwammen wel passend. Deze paddenstoel is – met zijn lange steel en tonvormige hoed- in het begin wat gesloten. Als de hoed uitkomt heeft het een paarse rand en lijkt het alsof er inkt uit druipt. Dan hebben we natuurlijk nog de bourgondische medemens. Voor hen kan ik een kist van het eetbare eekhoorntjesbrood eventueel in combinatie met wat cantharellen aanbevelen. Zou best een mooie traditie zijn om nog jaren op de sterfdag van die bourgondische oudoom deze lekkernijen te oogsten, het met de familie klaar te maken en dan met z’n allen aan tafel te smullen en herinneringen op te halen.

Vliegenzwam | Foto: Ine Nijveld

Footprint

De kist wordt niet gemaakt, maar gegroeid in 7 dagen en is volledig biologisch afbreekbaar. Het is een stuk sympathieker voor de aarde dan een kist van eikenhout. Voordat een eik zover is dat er flinke planken van gezaagd kunnen worden ben je wel zo’n 40 jaar verder. Best jammer om zo’n hoogwaardig houtproduct in de aarde te stoppen.

Natuurlijk zijn er ook tal van andere materialen die snel groeien en niet zo belastend zijn voor de aarde, zoals een kist van gevlochten riet of wilgentenen. Ik bel nog even een uitvaartondernemer om te informeren naar de milieuvriendelijkheid van een kist van zeegras. Ondanks dat deze uitvaartmaatschappij het ecolabel op de website vermeld, heeft meneer geen idee hoe milieuvriendelijk dit product is.

Nou ik besluit vanavond een heerlijke pasta met paddenstoelen te maken, misschien wel met een glaasje Chardonnay erbij en vier de herfst, vier het leven!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog