www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Filmtip: de Sahara stuift, hoera!

26 oktober 2020 Boswachter Nico Arkes in Overijssel

Stuifzand en heide, zoals in het Vecht- en Beneden Reggegebied, zijn zeldzaam geworden in Nederland. En daarmee ook de plant- en diersoorten die daarbij horen zoals jeneverbes- en sleedoornstruweel, korstmossen, kleine bevernel, vechtanjer, nachtzwaluw, boomleeuwerik, raaf en grauwe klauwier.

Systeemherstel

Precies een jaar geleden ging de schop in de grond in het stuifzandgebied de Sahara in Ommen. Er is hard gewerkt om het ecosysteem te versterken. Op de rand van zand en bos groeien weer bijzondere korstmossen zoals ijslandsmos, rendiermos en rode heidelucifer. En wist u dat nergens anders in Nederland dan alleen hier de stronkmier voorkomt? Het zand in de Sahara kan weer stuiven waardoor kwetsbare planten en dieren weer de ruimte hebben om zich te ontwikkelen. We maakten er dit avonturenfilmpje over, geregisseerd door heide, buntgras en solitaire dennenbomen.

Samen sterker met de kracht van de natuur

Mede dankzij de samenwerking met buren, ondernemers en andere relaties en organisaties is de natuur in de Sahara weerbaarder tegen de effecten van stikstofuitstoot. Het belooft een gezond en duurzaam leefgebied voor de toekomst met ruimte voor natuur, recreatie, landbouw en economie. Veel kijk plezier!

reageren

geef een reactie

 • Gerrit
  27 oktober 2020 om 09:12

  Nachtspel in de Sahara, bij volle maan. Geweldig spannend.

 • Gré
  26 oktober 2020 om 23:51

  De Sahara is behoorlijk veranderd maar het ziet er echt prachtig uit.

 • Marlène
  26 oktober 2020 om 21:42

  Wat een mooi resultaat! Ik kom gauw weer een keer kijken.

  • Nico Arkes
   26 oktober 2020 om 21:53

   Dankjewel! En veel plezier in dit unieke stuifzandgebied. Geniet er van.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog