www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Het meisje van Elsen

15 september 2021 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Na een paar jaar praten, denken en plannen schrijven is het ineens zover. We staan met boswachters, archeologen en uitvoerders in het Elsenerveen, het hart van natuurgebied De Borkeld. Machines staan klaar, de klus kan beginnen.

Nog een laatste check; hebben we overal aan gedacht? Iedereen vertelt vanuit zijn of haar professie over de laatste stand van zaken. De boswachter beheer vertelt over de toestand van het terrein, de uitvoerder vertelt over de planning en dan komen de archeologen aan het woord.

Zij begeleiden de werkzaamheden voor natuurherstel. Dat is van groot belang, want op De Borkeld wonen al mensen vanaf een paar duizend jaar voor Christus. Je kunt dat zien aan de vele grafheuvels die je tegenkomt als je er wandelt. De kans op archeologische vondsten is dan ook groot.

De archeoloog neemt ons mee in een mini-les. Iedereen luistert ademloos toe. Wat kunnen we verwachten? Grondsporen misschien; ringen in het zand die duiden dat er een urnenveld is geweest. Bijlen van vuursteen misschien? Deze werden vroeger in depot in het veen gelegd als offer voor de goden. Of misschien worden er houten structuren zichtbaar, welke duiden op oude paden door het veen.

Ik vind het allemaal reuze spannend en super interessant. Mijn fantasie dreigt weer volledig op hol te slaan.

Even concentratie Ine, bij de les blijven, zeg ik streng tegen mezelf. De archeoloog is inmiddels uitgepraat. We zijn allemaal op de hoogte. De uitvoerder vertelt nog over de manier, waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd en we krijgen een kleine demonstratie. De grote gele kraan op rupsbanden rijdt naar de jonge berkenboompjes toe en slaat de takken en tenslotte de stam met klepels in spaanders. Doordat het Elsenerveen verdroogd is kunnen hier berkenboompjes groeien. Zij nemen met hun wortels veel water op dat zij via de bladeren weer verdampen. Hierdoor wordt het verdrogingsproces van het veen versneld. De jonge boompjes worden verwijderd en het veen wordt afgegraven. Dit zijn een paar maatregelen om het water in het Elsenerveen op de Borkeld beter vast te houden.

Terwijl we naar de demonstratie kijken realiseer ik mij dat het goed is een aantal excursies te organiseren. Zo kunnen we laten zien en vertellen wat we doen en waarom. En dan….ja daar gaat de fantasie toch los…. Hoop ik stiekem dat we een veenlijk vinden. En dan het liefst één met een mysterieus verhaal. Net zoals het meisje van Yde. Zij is als veenlijk in Drenthe gevonden, gewelddadig om het leven gebracht en als lijk nog verplaatst vanwege illegale turfstekerij.

Dat zal echt een geweldige aanvulling zijn op het excursieverhaal. De archeoloog heeft zelf gezegd dat het zou kunnen……..;)

 

 

reageren

geef een reactie

 • Gerrit
  15 september 2021 om 17:23

  Ine, zijn al niet begonnen, of ben ik op de verkeerde plek geweest?
  Er liggen al wel stapels berken.in een weiland.

  • Ine
   16 september 2021 om 19:22

   Dag Gerrit. Weet niet waar je precies geweest bent natuurlijk, maar als je op De Borkeld bent kun je de Veenweg volgen. Deze loopt evenwijdig aan de A1.
   Na een tijd kom je bij het Elsenerveen. Hier zie je zowel een gele kraan die de berkjes versnippert , als een rode tractor die het grove materiaal dat op de grond ligt fijn klepelt.

 • Jan Goossen
  15 september 2021 om 13:37

  Hoi Ine, dit is historisch wel een Interessant gebied en misschien komt er een mooi stuk geschiedenis aan het licht.

  • Boswachter Ine Nijveld
   15 september 2021 om 13:49

   Ja Jan, dat zou geweldig zijn! Er al grafheuvels, urnenvelden, karresporen en allerlei andere sporen uit een ver verleden gevonden, maar misschien komt er nog iets nieuws aan de oppervlakte.

 • Thea
  15 september 2021 om 13:36

  Wat een verhaal! En wat een drive om aan het werk te gaan. Spannend!! Hoe kan ik op de hoogte blijven van jullie werk????

  • Boswachter Ine Nijveld
   15 september 2021 om 13:51
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog