www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Houtsnippers uit het Haaksbergerveen aangeboden

28 januari 2022 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Haaksbergeveen

Staatsbosbeheer organiseert samen met aannemersbedrijf Baks uit Borculo op zaterdag 12 februari 2022 een afhaaldag voor houtsnippers. Geïnteresseerden kunnen gratis houtsnippers ophalen. De houtsnippers zijn afkomstig van de werkzaamheden in het Haaksbergerveen, waarbij opslag van jonge berken en dennen wordt verwijderd uit het Haaksbergerveen. Per voertuig is een maximum van 2 kuub snippers beschikbaar.

De houtsnippers bestaan voornamelijk uit berkenhout en zijn bijvoorbeeld geschikt als bodemverbeteraar in de tuin of voor de bedekking van tuinpaadjes. Omdat de houtsnippers vers gezaagd zijn en afkomstig zijn uit het natte veengebied, zijn ze niet geschikt voor een houtkachel.

Heeft u belangstelling?

Meldt u dan uiterlijk 9 februari aan door een mail te sturen naar haaksbergerveen@staatsbosbeheer.nl. Geef daarbij aan hoeveel snippers (maximaal twee kuub) u wilt ophalen. U ontvangt op 10 februari een tijdstip waarop u de houtsnippers kunt ophalen. Dat zal tussen 9.00 en 13.00 uur zijn. De ophaallocatie is de parkeerplaats aan de Wennewickweg, aan de rand van het Haaksbergerveen. Staatsbosbeheer handelt de aanvragen af in volgorde van de aanmeldingen – wie het eerst komt, wie het eerst maalt en op is op. De houtsnippers worden met een minikraan in de aanhanger geschept.

Over de werkzaamheden

Hoogveen en natte heide, zoals in het Haaksbergerveen, zijn zeldzaam geworden in Nederland. Een stabiele waterstand is een belangrijke voorwaarde voor het behoud van hoogveen. Dit wordt onder meer bereikt door in het natuurgebied meer regenwater vast te houden. Hiervoor is het belangrijk om bomen en opslag (uitlopers/zaailingen van bomen) van vooral grove den en berk te verwijderen. Dit omdat met name berken tot wel honderden liters water per dag verdampen.

De werkploeg van aannemer Baks en onderaannemer Van Aalsburg is flink bezig om met elektrische kettingzagen de berkenopslag af te zagen en vervolgens te vervoeren naar één opslaglocatie. Op die plek wordt het hout versnipperd. De houtsnippers worden zoveel mogelijk lokaal bij bedrijven/agrariërs en mensen in de directe omgeving verspreid.

Meer informatie

Alle informatie over het project Haaksbergerveen kunt u vinden op www.staatsbosbeheer.nl/haaksbergerveen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog