www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

De les van een meikever

8 juni 2023 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

@Marijn van de Riet

Dan doe ik DIT…en alles staat stil. Leeftijdgenoten herkennen dit misschien uit een kinderserie van jaren geleden; TiTa Tovenaar. Als Tika knipte met de vingers stond alles stil en kon ze de chaos overzien en ingrijpen. Wat lijkt me dat heerlijk. Soms wil je met je vingers knippen, alles even stilzetten, terugkijken, informatie verzamelen, overdenken, doorvoelen en heel gericht weer door.

Dit overwegende stap ik over een meikever heen, die wat versuft op het pad zit. Hij heeft geen tijd voor een pauze in zijn leven om dingen te kunnen overzien. Als hij net van pop in een kever verandert moet hij alles uit het leven halen wat hij wil, want in een maand tijd is het weer voorbij. Je zou denken dat hij daarom een hoog leeftempo heeft, maar nee, hij leeft alsof hij alle tijd van de wereld heeft.

Overdag zit hij te slapen in bomen. In de schemer moet het dus gebeuren. Dan gaat hij vliegend op pad om eten te verzamelen of een partner te zoeken. Hopelijk gebeurt beide snel, want het vliegen gaat langzaam en onhandig. Hij spreidt zijn harde voorvleugels. Hieronder komen de opgevouwen achtervleugels vandaan en dan is hij ready for take off…

Eenmaal in de lucht doet hij het rustig aan. Met een brommend geluid snort hij door het luchtruim met een maximale vliegsnelheid van 8 km per uur. Navigeren doet hij op geur en maanlicht. Als het eten en daten is gelukt komt de landing. Helaas moet de meikever dat doen zonder verkeersleiding of landingsbaan. Hij vliegt al met zijn pootjes uit om bij aankomst gelijk grip op het blad van de boom te hebben. Mist hij dit blad, dan beschermt zijn harde schild hem, zodat hij niet te pletter slaat tegen de boom.

Erg subtiel verloopt zijn leven dus niet. Toch houdt hij zich al vanaf zijn komst op aarde, op deze manier in stand. Hij legt de lat niet zo hoog in de maand dat hij als kever door het leven gaat. Inmiddels is zijn maand voorbij en maakt hij plaats voor de iets kleinere junikever.

Wat kunnen wij mensen van de meikevers leren? Het leven is kort. Leg de lat niet te hoog en hou je pootjes altijd uit!

reageren

geef een reactie

  • Jan Goossen
    8 juni 2023 om 19:35

    Hoi Ine, wat een leuk verhaaltje, en inderdaad moet je van je leven genieten en de dingen doen waar je plezier en wat je kunt. Want de tijd vliegt voorbij. Groetjes

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog