www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Voorjaarsflora in De Bruuk

3 mei 2012 rivierengebied in Rivierengebied

Wie nu een wandeling maakt in de Bruuk, nabij het kerkdorp de Bredeweg bij Groesbeek, kan de prachtige voorjaarsplanten al volop in bloei zien. Wat de boswachter monitoring opvalt is het groot aantal sleutelbloemen met zijn zachtgele bloemen. Maar ook de vele witte bosanemonen en de duizenden in knop staande kleine valerianen. Deze kruidachtige plant met lichtroze bloemen bloeien binnen een paar dagen wanneer het wat warmer wordt in het hart van de Bruuk. Al deze pracht kunt u vanaf de paden bewonderen. Erin lopen is niet toegestaan, vanwege de kwetsbaarheid.

Zeker valt u de rijk geel bloeiende dotterbloemen op. Deze staan vooral langs de slootranden maar komen gelukkig ook steeds meer in de graslanden voor. Ze zijn door de grote polvorming niet te verwarren met de nu ook bloeiende paardenbloemen. Ook is duidelijk te zien dat er enorm veel kiemplanten van de dotterbloem in de graslanden staan die volgend jaar de Bruuk nóg geler zullen kleuren, vandaar misschien de plaatselijke naam de “Botterpot”: geel en een boterzachte bodem.

Moeraskartelblad is ook een plant die de laatste jaren met een enorme opmars bezig is. Deze voorzomerbloeier komt nog maar zo’n 5 jaar in de Bruuk voor en is waarschijnlijk met een maaimachine aangevoerd uit een ander gebied. Er staan er dit jaar enorm veel van en de eerste planten bloeien al. Het is een parasiet en daardoor blijft de overige vegetatie kort en valt deze soort nog meer op, als paars aangelopen pollen. Dit is dus een plant waar je de komende weken niet omheen kunt tijdens een bezoek aan de Bruuk. 

Natte graslanden hebben het zwaar te verduren in Nederland door verdroging, verzuring en vermesting. In de Bruuk zijn daarom de nodige maatregelen genomen om vooral de waterhuishouding te verbeteren en gezien de toename van onder andere bovengenoemde soorten zijn we op de goede weg. Al deze soorten, behalve paardenbloemen, kwamen hier een paar jaren geleden nog maar met een klein aantal voor. Door de verbetering van deze waterhuishouding is er meer grondwater in de bovenste bodemlaag gekomen. Deze soorten breiden zich hierdoor uit en dat kunt u nu bij een bezoek duidelijk zien. Geniet ervan!

reageren

geef een reactie

  • Doriene Ruff de Jong
    22 mei 2016 om 18:52

    Waar kan ik het beste de auto parkeren als ik de Bruuk wil bezoeken?

    • rivierengebied
      24 mei 2016 om 06:41

      Beste Doriene,

      Het beste kunt u de auto parkeren aan de ashorst. Vanuit hier kunt u het gebied inlopen en vanaf de wandelpaden genieten van de flora van de Bruuk. Het is niet toegestaan de paden te verlaten ivm de kwetsbaarheid van het gebied.
      Met vriendelijke groet,

      Thijmen van Heerde
      Boswachter Gelderse Poort

    • Doriene Ruff de Jong
      24 mei 2016 om 12:52

      Dank je wel voor je reactie ierig Thijmen, genieten zal ik zeker 🙂 Ben erg nieuwsgierig geworden naar de Bruuk.

      Groetjes,
      Doriene

  • Oscar van koutrik
    1 juni 2012 om 20:44

    Ik heb vandaag (1 juni 2012) de Bruuk bezocht. De laatste keer was drie jaar geleden.
    Wat mij inderdaad was opgevallen waren de enorme grote aantallen moeraskartelblad.
    Leuk om dat hier bevestigd te zien.
    Heeft de toename nog iets te maken met het regenwater in combinatie met de verlaagde kweldruk?.

    • rivierengebied
      26 juni 2012 om 15:24

      Beste Oscar, deze soort is er gekomen via maaimachines en staat inderdaad nat maar niet op regenwater maar juis wat meer aangerijkt water, grondwater dus. Dit komt de laatste jaren meer in de wortelzone door het verondiepen van sloten waardoor de druk toeneemt onder de leemlaag en het water over een grotere oppervlak In het maaiveld komt. Het wordt immers niet meer door de sloot “ïngevangen”. Hierdoor nemen ook andere soorten als blonde- en vlozegge, klein glidkruid en Spaanse ruiter weer toe. De soort doet het goed bij een constant waterpeil.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog