www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Schoolkinderen ontdoen uiterwaarden van zwerfafval

31 maart 2016 rivierengebied in Rivierengebied

Opruimactie met lokale basisscholen

Op 5, 6 en 7 april gaan Staatsbosbeheer en FREE Nature, samen met 667 leerlingen van 7 basisscholen uit de omgeving, zwerfafval opruimen in de uiterwaarden van de Gelderse Poort. Ze gaan aan de slag in de Bisonbaai, Bemmelse Waard, Gendtse Waard, Millingerwaard, Erlecomse Waard, de Bakenhof, Lentsewaard en de Lobberdensewaard. De scholen komen met één of meerdere klassen naar de uiterwaarden van Staatsbosbeheer.

De boswachter
Daar krijgen de kinderen handschoenen, vuilniszakken en een korte instructie van de boswachter van Staatsbosbeheer. Hij vertelt over het nut van vuilruimen, de riviernatuur, hoe om te gaan met de grote grazers in het gebied en andere praktische zaken. Hierna kunnen de kinderen aan het werk.
“Onze ervaring met het vuilruimen door schooljeugd is positief. De meeste kinderen vinden het leuk om te doen en zijn enthousiast bezig. Daarbij leren de kinderen hoe zij zelf hun omgeving schoon kunnen houden!” zegt boswachter Rick Basten.

Zwerfafval
Struinend door de natuur rapen de kinderen alles op wat aangespoeld of achtergelaten is: lege flessen, plastic verpakkingen, blikjes, touw. Soms zelfs stoelen of schoenen. Het levert zakken vol plastic én kinderen met rode wangen op, die genieten van werken in de wildernis aan de rivier.

 

image
Zwerfafval

 

Wildernis aan de rivier
In de Gelderse poort hebben wind, water en dieren vrij spel. Hoogwater vormt rivierduinen en neemt zaden van planten mee. De wilde Konikspaarden en Gallowayrunderen beïnvloeden het landschap van graslanden, ruigtes, struiken en waterplassen. De riviernatuur en waterveiligheid gaan hand in hand. Helaas ligt er ook veel aangespoeld afval in de uiterwaarden dat meegekomen is na een hoogwater van de Waal.

Na de poetsbeurt van de kinderen kunnen de runderen en paarden die er lopen weer veilig grazen en wandelaars weer volop genieten van de schone natuur.

image
Koniks op schoon Waalstrand – foto: Machiel van Zanten

 

Samenwerking
Staatsbosbeheer werkt dit jaar samen met gemeente Lingewaard, gemeente Rijnwaarden, gemeente Arnhem en de DAR. Zij zorgen er voor dat al het opgehaalde afval verder afgevoerd en verwerkt wordt.
Informatie

Meer weten?
Voor meer informatie over deze opruimactie kunt u contact opnemen met Rick Basten, boswachter Staatsbosbeheer de Gelderse Poort: 06-12844404.

reageren

geef een reactie

  • tinkelotje
    31 maart 2016 om 17:54

    Goed idee! Super gezellig en heel educatief.

  • tinkelotje
    31 maart 2016 om 17:54

    Goed idee! Super gezellig en heel educatief.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog