www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Ontmoet de grote grazers

4 mei 2016 rivierengebied in Rivierengebied

Maar wat je wel moet weten….

image
Konikpaarden Foto: Machiel van Zanten

Het is lente. Een prachtig jaargetijde om te genieten van de natuur. Bijvoorbeeld op Hemelvaartsdag. Ga lekker vroeg uit de veren en maak een stevige wandeling door de Ooijpolder, waar de natuur tot leven komt en het één grote kleurenpracht is. Geniet bij de opkomende zon van
het ontwaken van de natuur. In de optrekkende nevel kom je grazende Gallowayrunderen, de Rode Geuzen en Konikpaarden van FREE Nature tegen.

Grote grazers
Ook deze grote grazers genieten van het frisse voorjaar met hun kalveren en veulens. Als hechte families trekken de dieren door de Gelderse Poort. Ze leven in groepsverband, want ze hebben elkaar nodig. Voor vriendschap en geborgenheid, maar ook ter bescherming. Voornamelijk de jonge dieren houden ze goed in de gaten. De wildernisnatuur in de Gelderse Poort is hun huis en wij zijn bij hen te gast.

Huisregels
De belangrijkste huisregel van de grote grazer is heel simpel;
Houd 25 meter afstand!
Door afstand te houden van de dieren en de kudde niet te doorkruisen, zorgen we er voor dat er rust blijft in de groep.

Schattig en aaibaar
En hoe schattig en aaibaar de jonge dieren ook zijn; probeer ze niet te aaien of te voeren! De moeder vindt dat niet leuk en zal haar jong willen beschermen. Met alle gevolgen van dien. Kom dus ook nooit tussen moeder en kind.

image
Rode Geuzen

Zelfredzaam
Bovendien kunnen de dieren zich prima redden met wat de natuur te bieden heeft aan voedsel en beschutting. Door ze niet te voeren of te aaien blijven de dieren onafhankelijk en worden ze niet opdringerig naar mensen. Wel zo prettig als je rustig voorbij wilt wandelen of fietsen.

Leider
Als je lang genoeg op een afstand kijkt, ga je vanzelf zien wie de leider is in de groep.
Onder de verschillende dames en heren, maar zelfs ook al bij de pubers of de jonge dieren.

Dus geniet vooral van het mooie voorjaar en de rennende veulens en springende kalveren. Kijk naar het spelen van deze dieren en hoe de groep erop reageert.

Rick Basten
junior boswachter

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog