www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Statenlid op stage bij boswachter Dianne

12 januari 2017 Boswachter Dianne Renders in Rivierengebied

Statenlid Engelina van Steenbrugge-Spiering op stage met boswachter Dianne Renders.

Statenleden van de Provincie Gelderland werden afgelopen zomer uitgenodigd voor een zomerstage bij de boswachter.
Engelina van Steenbrugge-Spiering, statenlid voor het CDA, meldde zich hiervoor aan.

Zomerstage wordt herfst/winterstage
Angelina woont in de Bommelerwaard en zodoende heb ik een mooi programma gemaakt in haar eigen woonomgeving. Door ziekte werd onze afspraak in de zomer verplaatst. Begin december zijn we op pad gegaan. Zo werd de zomerstage een herfststage met een winters, koud tintje!

Bomen voor de toekomst
We starten die dag in de Lieskampen bij Gameren en Nieuwaal. Het eerste wat Engelina daar opvalt, is dat de dikke populieren aan de straat weg zijn en er jonge boompjes geplant zijn. Ik vertel haar dat er een paar weken geleden ook nog een berg houtsnippers lag: allemaal chips (de takken van de populieren zijn gesnipperd) die naar de biomassacentrale in Purmerend gebracht zijn om groene energie op te wekken. De stammen van de populieren worden bijvoorbeeld gebruikt voor klompen of papier. Het zijn voorbeelden van hoe Staatsbosbeheer inkomsten verwerft uit de verkoop van hout. En met die inkomsten zijn jonge populieren gekocht die op dezelfde plek weer geplant zijn: nieuwe bomen voor de toekomst!

Klunen
We lopen de Lieskampen in en praten over recreatie. Engelina kent de Lieskampen vooral van het schaatsen. In de Lieskampen ligt een lint van vijvers, waar ik me goed voor kan stellen dat je er prachtig kunt schaatsen. In de drie jaar dat ik hier werk, hebben we helaas geen echte schaatswinters gehad. Engelina geeft me de tip dat de brug voor de schaatsers te laag is. Hmm… goed om te weten. De brug aanpassen is niet zo makkelijk, maar we kunnen er op z’n minst voor zorgen dat er geen struiken aan de waterkant groeien, zodat je hier makkelijk kan klunen. Áls het nog gaat vriezen….

Mede-financiering
Na ons eerste wandelrondje zijn we een beetje opgewarmd en rijden met de auto naar Batterij Poederoijen. Daar is gestart met de bouw van een fortwachterswoning. Mede gefinancierd door de Provincie Gelderland! Voor Engelina een praktijkvoorbeeld wat met de financiering van de provincie gedaan wordt.

Batterij Onder Brakel

Nieuwendijk en een nieuwe dijk
Dan verder naar het tweelingbroertje van batterij Poederoijen: Batterij Brakel. We rijden op de Kaveling, het pad tussen de Nieuwendijk en de nieuwe dijk. Een beetje verwarrend ja. In de 15e eeuw werd de Nieuwendijk aangelegd om de Bommelerwaard te beschermen tegen het water van de rivieren. Nu, zes eeuwen en verschillende dijken later, is de Wakkere Dijk aangelegd. Deze ligt parallel aan de oude Nieuwendijk en is nu de belangrijkste bescherming voor de Bommelerwaard.

Groepsschuilplaats
Iets aan de voet van de Nieuwendijk trekt de aandacht van Engelina. Het is een groepsschuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog. Ze heeft nooit geweten dat die daar ligt. Het komt door het goede werk van mijn collega’s dat dit historische bouwwerk haar opvalt: Alle begroeiing rondom de groepsschuilplaats is weggehaald. Zo krijgt het de aandacht die het verdient!

Tribunes op de Wakkere Dijk in Munnikenland

Samenwerking met agrariërs 
En dan rijden we door naar het sluitstuk van deze ochtend: Het Munnikenland. Voordat Engelina in de Provinciale Staten kwam, was ze gemeenteraadslid in Zaltbommel. Ze heeft de planvorming van het Munnikenland dus al in een vroeg stadium gevolgd. Maar ze is er al een jaar niet geweest, dus extra leuk dat ik haar het nieuwe natuurgebied kan laten zien! Engelina vindt het mooi geworden (“Oh en kijk, dat zijn dus de tribunes op de dijk” en “Hier kan je mooi fietsen”). Ze is blij te horen dat de agrariërs in de omgeving een rol krijgen in het beheer via de Agrarische Natuurvereniging Capreton.

Expeditie Loevestein
We lopen naar de Waal en moeten wachten op een kudde konikpaarden die vlak voor ons het gebied doorkruisen. Eén voor één kijken ze ons aan, beoordelen de situatie en lopen weer verder. Prachtig, zo dichtbij! Zulke situaties zijn niet te regisseren en altijd een welkome verrassing als het gebeurt als je nét met iemand het gebied in gaat die je de mooiste dingen wil laten zien!
Ik vertel over expeditie Loevestein en Engelina deelt met mij haar ervaringen met het betrekken van scholen bij een maatschappelijk relevant thema. Het is inderdaad niet makkelijk om de aandacht (in ons geval voor natuur) bij scholen vast te houden, maar ik verzeker haar dat wij er hard voor blijven werken om Expeditie Loevestein te laten bestaan. Gelukkig helpt het Buitenfonds ons mee!

Het Munnikenland met Slot Loevestein Foto: Rijkswaterstaat

Samenvatting Engelina
Als we weer terug rijden naar het beginpunt in de Lieskampen vat Engelina samen wat zij, in de haar zo bekende omgeving, toch nog veel nieuws geleerd heeft: De groepsschuilplaatsen van WO I bij Batterij Brakel en dat via Free Nature wildernisvlees te koop is bij Slot Loevestein. Ik denk zelfs dat zij een bestelling gaat plaatsen!

Mijn conclusie
En ik, wat neem ik mee van dit gebiedsbezoek? Een fijne kennismaking met een statenlid (ik kende er nog geen) én de rake opmerking over het Munnikenland: “Nu is het af en moet er wel goed beheerd gaan worden”. Inderdaad, want Staatsbosbeheer wil een goede naam hebben en houden. Dat kan alleen door ons werk goed te doen. Er staat ons een mooie beheerklus te wachten!

Dianne Renders
Boswachter

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog