www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Otter geboren in de Ooijpolder

26 juli 2017 staatsbosbeheer1 in Rivierengebied

Voor het eerst in meer dan 50 jaar tijd is er minimaal één otter geboren in de Gelderse Poort. De jonge otter werd samen met zijn moeder vastgelegd door een wildcamera in de Ooijpolder. Wij als boswachters zijn apetrots, dit toont namelijk aan dat de otter zich hier thuis voelt.

Eindelijk in beeld
De vrijwilligers van CaLutra en Flora en Faunawerkgroep Gelderse Poort die zich bezighouden met onderzoek naar het voorkomen van otters in de Gelderse Poort zaten te wachten tot er jonge otters voor een van de cameravallen zouden opduiken. Eerder dit jaar werd namelijk al gezien dat een otterwijfje zwanger was. Op 23 juli passeerde het vrouwtje met een jong dan eindelijk de wildcamera van Jorden Spliethof.

Ondergang en opkomst van de otter
Waarschijnlijk verdween de otter in de jaren zestig uit de Gelderse Poort als gevolg van eeuwenlange bejaging, maar vooral door vervuiling van het water. In de jaren tachtig werd de otter uitgestorven verklaard voor heel Nederland. Vanaf 2002 vonden herintroducties plaats in de Weerribben en Wieden. Met succes, want de otter verspreidt zich steeds verder over Nederland.

Goed en veilig leefgebied
De Gelderse Poort lijkt uitermate geschikt voor otters. De Rijnstrangen en de Ooijpolder bieden voldoende beschutting en voldoende voedsel en het water is er weer van voldoende kwaliteit. Bovendien is het landschap de afgelopen jaren veel veiliger geworden voor otters. Wegen die het water kruisen zijn door Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Rivierenland, Staatsbosbeheer, ARK en provincie Gelderland voorzien van rasters die voorkomen dat otters wegen oversteken en er zijn loopplanken onder wegen aangebracht.

Rijnstrangen en Ooijpolder
Deze twee plekken zijn één van de vele pareltjes die de Gelderse Poort rijk is. Boswachter Marieke Schatteleijn bezocht voor het KRO-NCRV programma Binnenstebuiten samen met Ruben Smit de Rijnstrangen per kano. Ook de Ooijpolder kreeg een bezoekje. Hier is ze samen met boswachter Thijmen op pad. (Het onderdeel over de otter is te zien vanaf minuut 6.)  Beide items geven een mooi beeld van deze waterrijke plekken.

Boswachters Marieke en Thijmen vinden een otterspraint in de Ooijpolder
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog