www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Volg de veranderingen langs de rivieren

20 oktober 2017 Boswachter Dianne Renders in Rivierengebied

Het is alweer bijna vier jaar geleden dat ik vanuit Brabant in het Rivierengebied kwam werken. Van de droge zandgronden naar de kleigebieden, met overal water om me heen. Behalve de verandering van het landschap en de natuur, veranderde ook mijn werk. Rondom de rivieren vinden namelijk heel veel inrichtingsprojecten plaats. Meer dan waar ik in Brabant mee te maken had.

In deze weblog licht ik een aantal van die projecten toe. Het mooie van die projecten is dat de omgeving veel betrokken wordt. Dus wees welkom om de plannen te volgen en uw ideeën te delen.

Open dag Heesseltse Uiterwaarden
Op zaterdag 28 oktober kun je een kijkje komen nemen in de Heesseltse Uiterwaarden. In dit gebied wordt al 1,5 jaar hard gewerkt aan het graven van nevengeulen en het herinrichten van het terrein. De doelen zijn waterveiligheid en natuurontwikkeling. De nevengeulen verlagen de waterstand van de Waal. En tegelijkertijd zorgen deze watergeulen langs de rivier voor extra leefgebied voor planten en dieren, zoals vissen en vogels. De Waal is een druk bevaren rivier met snelstromend water. In de geulen kunnen de dieren tot rust komen en er ontstaan mogelijkheden voor planten die onder water en aan de oevers groeien. Op de droge delen zijn volop kansen voor mooie graslanden met soorten die bij het rivierengebied horen.

In een deel van de uiterwaard wordt het beheer uitgevoerd door lokale boeren van de Agrarische Natuurvereniging VANL. Het patroon van kleine graslanden die afwisselend begraasd en gehooid worden, blijft behouden. Dat was een grote wens van de omgeving!

In het dynamische gedeelte van de uiterwaard, waar het gebied altijd in beweging is door het komen en gaan van water, komen na afronding van de herinrichting grote grazers. De runderen en paarden moeten het gebied open houden, want het water moet hier wel de ruimte krijgen. Welke dieren het exact worden, en hoeveel, is nog niet bekend.

Dronefilm en gebiedsbezoek
Wil je zien hoe het gebied aan het veranderen is? Op zaterdag 28 oktober organiseert Rijkswaterstaat een open dag in Theetuin River Lounge in Heesselt. Er is een dronefilm te bekijken en je kunt met de aannemer MvO in een busje het werkgebied in. De VANL, IVN en natuurlijk Staatsbosbeheer zijn er ook. Hopelijk zie ik je daar! Klik hier voor meer informatie.

Heesseltse uiterwaard met hoogwater (foto aannemer MvO)


Uiterwaarden Wamel, Dreumel, Heerewaarden
Aan de overkant van de Waal, bij de plaatsen Wamel, Dreumel en Heerewaarden, wordt gewerkt aan een plan voor natuurontwikkeling in de uiterwaarden. Er is zelfs speciaal een website voor gemaakt: www.wameldreumelheerewaarden.nl Op deze site staat een eerste schetsontwerp en je kan je aanmelden voor de nieuwsbrief.

Schetsontwerp Uiterwaarden Wamel Dreumel Heerewaarden


Het Esmeer in de Neswaarden, Bommelerwaard
In de Neswaarden, langs de Afgedamde Maas in Aalst, ligt het Esmeer. Dit is een zandwinplas van 30 meter diep. De wens van Staatsbosbeheer en de gemeente Zaltbommel is om het Esmeer ondieper te maken. De ecologische waarde van de plas stijgt daarmee, want hoe dieper een plas, hoe minder leven er mogelijk is. Met de opbrengsten van de grond die in de plas gebracht wordt, ontstaan meer recreatieve mogelijkheden voor het gebied de Neswaarden. Gedeeltelijk is het al een recreatiegebied, met een strand en een jachthaven. Op woensdag 8 november organiseert de gemeente Zaltbommel een meedenkavond. Klik hier voor het nieuwsbericht.

 

 

reageren

geef een reactie

  • Dianne Renders
    21 november 2017 om 11:23

    De link bij het bericht over het Esmeer en de Neswaarden is inderdaad niet meer actueel. De meedenkavond heeft al plaats gevonden en wie daar zijn contactgegevens achter gelaten heeft, wordt op de hoogte gehouden door de gemeente Zaltbommel en Staatsbosbeheer.

  • Pascal
    18 november 2017 om 18:22

    De link werkt niet (meer).
    Via de link van de beheersstichting vindt u actuele informatie over de voorgenomen verondieping.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog