www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

de boshipster bestaat echt

27 oktober 2017 Boswachter Thijmen van Heerde in Rivierengebied
knopschimmel op een mycena

Een van de meest bijzondere bewoners van het bos leeft een geheimzinnig bestaan. Slechts een paar dagen per jaar laat hij zich zien, maar dan moet je wel op het juiste moment op die ene plek in het bos zijn. Een bijna onmogelijke opdracht zou je zeggen en toch is het me gelukt. Afgelopen donderdag keken we elkaar aan en mocht ik heel even in de buurt komen van "de boshipster"

Knopschimmel

Hij mag dan wel klein van stuk zijn maar fotogeniek is hij zeker: de ‘knopschimmel’.  Deze prachtige schimmel transformeert sommige paddenstoelen in het bos tot echte boshipsters. Kijk maar naar die haartjes op de houd, het lijkt wel een baard!
Dit kleine zwammetje heeft een hoed van slecht 1mm groot die op een steeltje staat van ongeveer 10mm hoog. Toch vallen de witte steeltjes met zwart kopje op omdat ze vaak in grote aantallen leven op de hoed van een andere paddenstoel. De schimmel wordt het meest gezien op mycena’s, een kleinere paddenstoelensoort die veel voorkomt in het bos.

reageren

geef een reactie

  • Herman
    27 oktober 2017 om 15:51

    Is het mogelijk om de wolf vaker op het scherm te krijgen? De vraag is of hij/zij alleen is of dat er meerdere wolven in dat gebied aanwezig zijn.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog